yayık ayran *  

adana çık aradan

1. efendime söyleyeyim allahın bize verdiği en büyük nimetlerden biri.yapılışı eskiden gayet zor ve zahmetli iken artık yeni teknoloji yayık makineleri sayesinde gayet kolay bir işlem haline dönmüştür.anne tarafı yörük olduğundan dolayı yazın dedemlerin yanına yaylaya çıkardık bilindiği gibi yörükler çoğu ihtiyaçlarını kendileri yaparlar.ve tereyağının yapım aşamasından sonra arta kalan malzemedir aslında yayık ayranı.gelelim yapılışına tabi ki eski tür yapılışına yenisinde makineye koyuyorsun yapılıyor.öncelikle iki hafta boyunca sağılan keçi sütleri bir güzel mayalanarak yoğurt haline getirilir sonra bu yoğurtlar keçi-koyun derisinden yapılan bir tulumun içine konularak üç ayaklı bir askıya asılır özel yapım sopasıyla yaklaşık bir saat boyunca çalkalandıktan sonra yoğurdun yağı üste çıkar o yağ tahmin edildiğini gibi tereyağıdır.kalan ayran da yağsız, köpüklü mis gibi yayık ayranıdır.makineler çıktıktan sonra doğal olarak bir daha o sistemi görmedim ama tadını da hiç bir zaman unutmadım.*
    (bkz: ukte)
    (yako, 15.09.2006 23:04)
  2. en lezizini hasankeyf kalesinde tattığım, bakır çanaklar içerisinde üstünde 4 parmak köpük ile sundukları leziz türk içeceği.
    (celibon, 11.02.2008 20:58)
  3. konyada içtiğim versiyonunda 4-5 parmak kadar köpüğü ve köpüğüne yapışan sinek ile bana servis edilen ayran ayrıca garsona bunda sinek var dediğimde adam içeri götürdü parmağıyla sineği aldı geri getirdi.lafın bittiği yer burası olsa gerek.ayrıca o günden sonra köpüklü ayrana karşı olan bütün hislerim değişti yaşasın paket ayran.
    (bkz: şaka gibi)
    (magneto, 11.02.2008 21:06)
  4. (bkz: kızgın kumlardan serin sulara atlamak)
    (jenerik yasamlar, 04.08.2008 16:55)
  5. (bkz: eker yayık ayran)
    (sycrone one, 04.08.2008 16:57)
  6. evinde blendırı olan insanlar için yapımı kolay ayran çeşiti.koy suyu ,tuzu, yoğurdu 2 dakikada al sana yayık ayran.öyle luzum yok haymanalara,maymanalara gitmeye.değilmi efendim.?
    (bkz: evde yayık ayranı yapma teknikleri)
    (denizbalinası, 04.08.2008 17:26 ~ 23:00)