insanların, kendilerini zor durumda bırakan olaylar ve şartlar karşısında kurduğu(uydurduğu), doğruyu yansıtmayan, gerçek dışı cümle veya cümleler topluluğuna atfedilen isim.
yalan fani dünya yalan
cani dünya zaman
bir güldürüp bin ağlatan
gene sensin hep gene kahrolan
olmadı güldüm dönmedi şansın
olmadı yürek nasıl dayansın
bırak her şey kendince kalsın
altı üstü sende insansın
hadi umurda olmayan kişiler neyse de(o bile yanlış), eğer karşınızdaki kişi sizin için önemli biriyse yalan her koşulda yalandır ve hiç bir affedilir yanı yoktur. hele bir kişi hakkında söylenen yalanlar vardır ki bunlara dedikodu da denir bunlar en rezil yalanlardır. pembesi beyazı siyahı , iyi kötü bahanesi yoktur. hele "senin iyiliğin için yalan söyledim" bahanesi tam bir saçmalıktır.
feridun düzağaç şarkısıdır ki sözleri de şöyledir:
ne kaybetmeler buldum ben
bir elim bile kayıp gitti ötekinden
her şehre bir çakıl taşı fırlattım
aslında hiç olmayan denizimden
...
bir film şeridi gibi geçiyorum şimdi
olmayanlarımın içinden,
çok isteyince oluyordu hani,
söyle ner'desin,
hiç gelmeyen?
...
bu şarkılar
hepsi yalan
seni benden neden alıyor zaman?
kapım çalmaz..gelen olmaz..
yoksun diye iştahsız;sabah olmaz zaman
...
ama..
bık-tım..
karanlıktan
manganın en çok sevdiğim şarkılarından birisidir..
elimde saç tokan
güneş misali mis kokan
bıraktığın tek parçan
bir de kocaman bir yalan
affedilmek istemedin
nefretimi bekledin
seni senden başka
kimse, kimse, kimse affedemez
bazı şeyler için
iyi olmak yetmiyormuş
sevilmek için, aşk için
iyi olmak yetmiyormuş
aşk biraz palavradır
biraz da aşna, aşna fişna
biraz da yalandandır
sevmek birisini ömür boyu
platonik olma, değmez ona, yazık sana
aslında hepsi yalan, yalan dolan, herşey yalan
aşk sevmek değil yalan, yalan dolan her şey, yalan, yalan dolan
aşk sevmek değil yalan, yalan dolan her şey, yalan, yalan dolan
her halükarda gerçekler ortaya çıkarve ortalık gerilir.bunun yerine gerçek olan söylenmeli daima.
arada hepimiz söyleriz zaten küçük yalncıkları, önemli olan büyüklerinden uzak durabilmeyi başarmak.
yalan söylersen ve bu karşındaki tarafından anlaşılırsa. işte o an herşey biter. sana güvenebilmesi için çok uğraşırsın. ancak karşı taraf belkide artık yalnlarınla birlikte seni istemez ve her yalanında bir sonu vardır!
küçükken keyif ile öğrendiğimiz artık günlük hayatın bir parçası olan var-olmayan-sözlerdir.
örnek verelim:
anne: can'cığım, şimdi biz dondurma alacağız ama akşam babana söylemeyeceğiz. tamam mı?
can : tamam anne, kih kih kih
anne: aferim tatlım, bu ikimizin sırrı olsun
can: tamam, kih kih kih sırrımız olsun.
akşam baba evde sorduğunda bugün ne yaptınız oğlum, çocuk dondurma ile ödüllendirilen yalanı tercih edecektir.
en kötüsü de şudur:
ilkokulu öğretmeni tüm sınıfa sorar:
- beni seviyor musunuz?
tüm sınıf bir ağızdan "evet" diye bağırırken, ayrık right lane "haayııııır" demiştir. sevmiyordur zira.
sonra öğretmen right lane'i ayağa kaldırır, üstüne bir de "neden beni sevmiyorsun?" diye sorar. böylece duygular hakkında yalan söylemeyi öğrenir ama uygulamaz.
hala daha sevmediğine "sevmiyorum" der.
hepsi adlı türk r&b'ci kızların kanımca tek dinlenebilir şarkısı. türü sevenler dinleyebilirler yadırgamadan. özellikle adını bilmediğim sarışın hatun, grubun gerisine göre çok daha yetenekli görünüyor vokal hususunda bu eserde.