uykusundan uyanan faşizm 

adana çık aradan

1. hrant dink cinayeti ile sarsılarak uyandırılan faşizmdir. türkiye türklerindir nidaları etrafta yinelenmekte daha soft olanların ise bak işte amerikadaki halklar hepimizi amerikalıyız diyor neden türkiye'de bunu demek bu kadar zorki diye hemen ellerinde bir kaç cümle ile ortalıkta dolaşmaya başlıyorlar. hayır anlamadığım türküm demek niye zorumuza gidiyormuş. kardeşim türklük dediğin bir millet tanımlamasıdır ve bir kürt, bir ermeni, bir gürcü neden türküm desin ki? türkiye cumhuriyeti vatandaşıyım demek varken, neden kendisini türküm diye tanıtsın? türk değil çünkü ve bunu yapmak kadar saçma bir şey olamaz. ortalıkta sabaha kadar konuşulsun ancak şunu kuş beyinlerine sığdıramazlar; "türklük, kürtlük ermenilik" birer millet tanımlamasıdır ve türkiyelilik bir vatan tanımlamasıdır tabi bunu anlamak baya sağlam bir anlayışın sonucudur. geçen gün bir ortamda bunun tartışması da oldu kısaca yazayım;
    arkadaşım ve arkadaşımın arkadaşı arasında geçen konuşma.
    -ben kürdüm ancak türkiye cumhuriyeti vatandaşıyım
    +hayır sen kürt kökenli türksün
    -nasıl yani?
    +basbaya sen türksün
    -mavi ekran
    işte böyle kafatasçılarla oturunca böyle yaftaları kabullenmek gerekiyor.
    (yakışıklı değil ama karizmatik, 30.04.2008 03:22 ~ 04:23)

2. (bkz: su uyur,faşizm uyumaz)
    (bkz: 28 yıldır her gün 12 eylül faşizmi)
    (tangocu kedi, 09.05.2008 17:25 ~ 17:25)
  3. faşizmin f'si bile türkiye'de yok dersem hata etmiş olmam, abartmış da olmam. hrant dink'in öldürülmesi, malatya'daki katliam, rahip santaro cinayeti ve buna benzer olaylar sunidir, yani türkiye'yi hem içerde hem de dışarda zor durumda bırakmak için bir takım gizli mihraklar tarafından organize edilmiştir. nitekim yukarıda saydığım tüm cinayetlerin ergenekon çetesi ile öyle veya böyle bağlantısı olduğu ortaya çıktı.

osmanlı döneminde yüzyıllarca pek çok din ve milletten insanın huzur içinde yaşadığı bu topraklar çok hoşgörülüdür. herkesi kabul eder ve dışlamaz. bir kaç arkadaşın belki şakayla karışık "sen türksün" demesi faşizmin yeniden doğduğu anlamına gelmez. belki o arkadaşlar "sen türksün" diyerek "aramızda ayrı gayrı yok, biz seni bizden biliyoruz" demek istemiş olabilirler. düşünüyorum da aynı şeyleri ben de söyleyebilirim ve kesinlikle bunu sevdiğim için yaparım. herkesi kendim gibi zannetmek benim için bir eksiklik olabilir ama bugüne kadar gerek aldığım eğitim, gerekse yaşadığım çevre itibariyle benim bu şekilde düşünmem gayet normal. bununla birlikte "sen türksün" denilen arkadaş "hayır ben türk değil kürt'üm" deme hakkına da sahiptir. o böyle dedi diye onunla aramı bozacak da değilim, ama dediğim gibi bize verilen eğitim gereği böyle söylemem normal.

ikincisi, ülkemiz tarihinde hiç faşizm yaşanmadıki uykusundan uyansın. yani "uykusundan uyanan faşizm" diyince sanki daha önceden faşizm vardı gibi bir çağrışım yaratıyor.

son olarak; milliyetçilikle ilgili her basit sözü "faşizm" olarak algılamak büyük hata olur, çünkü adamı zorla faşist yapmak gibi bir tehlike var.
    (doğru söylüyo icabında, 09.05.2008 18:56 ~ 19:03)
  4. bu 10 yıllardır hatta 100 yıllardır hiç uyumamış olan faşizmin amcası oğlu galiba çünkü hali hazırda hiç uyumamış hatta kalkıp defalarca parmağını gözümüze sokmuş bir tanesi var.

hatta belki diyebiliriz ki bu ülkenin temel taşlarından biri gibidir artık.

çorum sivas maraş her zaman uyanıktı o hep yanımızdaydı,sen akşam uykuna dalmak için yatağına girdiğinde o ellerini ovuşturup uyumadan harekete geçeceği günü bekliyodu.
    (bir yaz gecesi ruyası, 09.05.2008 19:05)
  5. (bkz: türkiyede faşizm olduğunu sanan insan modeli)
    (hülleci, 09.05.2008 19:09)
  6. bugün yaşadıklarımızı "faşizmin uyanması" olarak değilde, sıradanlaşması olarak algılamak daha doğrudur.ve faşizmi sadece 1930'larda italya ve almanya'da uygulanan örnekleri kapsamında değerlendirmek bizi bu yanılgıya götürür.o dönem için makul olan yöntemdir almanya'nın yönetim biçimi.

ama günümüzde kendini öyle göstermez, artık daha masum daha kabul edilebilirdir. satır aralarında alt metinlerde zihnimize yerleşir.bir anda bir bakarız ki bütün toplum olarak o histeriyi yaşamaya başlamışız, hemde görünüşte hiçte faşist olmayan iktidarlarca yönetilirken.gücüde buradan gelir zaten, ülke faşist zihniyetin kıskacı altındadır ama insanlar bunun faşizm olduğuna bile ikna olmazlar uzun süreler boyunca.
    (kasaba insanı, 09.05.2008 19:15)