|
|
- genelde insan rüyasında düşüyordur. bir titremeyle uyanılır. bazen de insan yataktan düşer ki o zaman düşüyor gibi olmaz sadece düşer.*
(viola, 19.02.2005 00:20 ~ 19.04.2006 17:10)
- insanın zihninin ona oynadığı, doğanın ayrı bir mucizesi olan uyku olayının önemli parçalarından bitanesidir bu, yapıyormuş gibi olup da yapmamak.benzerleri de vardır:
(bkz: tuvalete işer gibi hissetmek ama altına işemek..)
(bkz: sokmuş gibi hissedip sokamamak, hamamcı olmak..)(ninca, 19.02.2005 00:29)
- * mesela ben rüyamda bir şeye basıyor da kayıp düşüyorum gibi geliyor ve anında irkilerek uyanıyorum. bazen rüyalar gerçeğe çok çok yakın oluyor.
(bkz: işte böyle bir şey)(viola, 19.02.2005 01:31)
- böyle durumlarda ses de çıkaramaz insan. avazı çıktığı kadar bağırmaya çalışır ama bağıramaz, koşmak ister koşamaz. ve düşer yükseklerden. küçükken çok oluyordu bana. anneme sorduğumda "büyüyorsun" der geçiştirirdi, hiç öğrenemedim gerçek nedenini. sık sık ve üst üste oluyorsa bir anlamı vardır elbette.
- böyle durumlarda ses de çıkarmaya üşenilir. "aah rüyaymış siktir et uyuyalım" denir, uykuya devam edilir.
- * zeka gelişimine işaretmiş.
- atalarımızın düşmana karşı her an tetikte olmasından kaynaklanan refleks. bize de onlardan geçmiş.
(lethe, 19.02.2005 13:16)
- eskilerin inanışına göre insan uykudayken ruhu bedenden ayrılıp etrafta dolaşırdı. uyurken hissedilen bu düşme hissi ise ruhun bedene geri dönmesinden kaynaklanıyordu.
ruhun bu gezintilerinden dolayı meydana gelen diğer bir olay ise deja-vu idi. beden başına gelen bir olayı daha önce yaşamış gibi oluyorsa bu, ruhun tek başına gezerken başından geçenlerin yeniden yaşanması, hatırlanmasıydı.
- atalarımız ağaç üzerinde yaşamak zorunda kaldıklarından,uyurken düşüp ölmemek için gwlişmiş bir adaptasyon. bu adaptasyon bilim adamlarına göre yüzyıllarca bizlere genler vasıtasıyla taşınmış.
(inanc, 14.09.2005 00:59)
- genelde huzursuz ve tedirgin yatıldığında karşılaşılır bu durumla. eğer yüksek bir yerden düşülüyorsa, tam çarpacakken uyanılır. akabinde "vay amına koyim" demek olasıdır. (alçaktan düşüyorsanız uykuya devam edebilirsiniz.)
- (bkz: uykudayken üşüyormuş gibi hissetmek)
(bkz: uykudayken sikiyormuş gibi hissetmek)
(bkz: uykudayken sikiliyormuş gibi hissetmek)
- eğer ranzanın üst katında yatıyosa kişi derhal uyanmalıdır, büyük ihtimal uçurumun kenarında sallanmaktadır çünkü..
- uyurken garip sesler çıkarmak gibi bu da stresle alakalı birşeymiş.
- (bkz: paraşütle atlarken uyuyakalmak)
- 2006 les'te bir paragraf sorusuna konu olmuş olaydır:
"bir yerden düşmek oldukça yaygın görülen bir rüya.bir görüşe göre, bu rüya kalıtsal ve kökeni ağaçlarda yaşayan ilkel atalarımıza kadar uzanıyor. uzmanlara göre, yaşanılarak öğrenilen her olay, rna yardımıyla beyinde özel bir protein bağı veya zinciri şeklinde resmediliyor. anımsama, bağlanan bu moleküllerin tekrar okunması şeklinde gerçekleşiyor. ilkel insanların hemen hepsi en az bir kez ağaçtan düşüyor; yere doğru hızla düşenler kurtulmak için dallara tutunuyor, tutunamayanlar yaşamlarını yitiriyordu. işte böyle bir düşüş, ölümle sonuçlanmasa bile, çok ciddi organik bozukluklara yol açıyordu. bu deneyim bellekteki protein bağı yoluyla kuşaktan kuşağa iletilerek türe özgü anıları oluşturuyor. modern insan, uykusunda boşluğa yuvarlanıp tam yere çarpacakken kendine gelince, atalarının duyduğu ve türsel kalıtım yoluyla iletilen duyguları yeniden yaşıyor. bugün rüyalarında
yere çarpmadan uyananlar, “şanslı atalar”ının soyundan gelenlerdir."(lethe, 26.10.2006 23:24 ~ 23:25)
- jack london'un ademden önce adlı kitabında yazdığına göre: maymun olan atalarımız ağaçlarda daldan dala atlarken haliyle sık sık düşerlermiş. onlar daha sonra evrimleşip insana dönüşünce de bu düşmelerin izi ve korkusu zaman zaman rüyalarımıza yansırmış.
- psikoloji dersinde anlatıldığına göre ;
bilinçaltına itilmiş rahatsız edici olayların bir şekilde ufaktan hatırlatılması...
- son zamanlarda uykumda sürekli yaşadığım olay.hiç de hoş olmamakla birlikte insanın uykusunu mahveden bir deneyimdir.tavsiye edilmemektedir.
- (bkz: düşüyorken uykudaymış gibi hissetmek)
- sebebini bilmediğim, sanırım stresli olduğum, depresif dönemlerimde, uyku sorunu yaşadığım dönemlerde ortaya çıkan, insanı afallatan bir histir.
- ölmüş insanların ruhlarının, uyuyan kişiyle iletişim kurmak için yaptıkları eylem. biz yaşayanlar bunu uykudayken düşüyormuşuz gibi algılarız.
* *
|