ukte   

sayfa  / 3
adana çık aradan

1. açtığınız başlıkları başkalarının doldurması için verdiğiniz komut seysi. (bkz. buton)
    (celeborn, 01.03.2004 20:46)
  2. çoğu yazarın henüz haberi olmadığı buton.teknik terimler,bilinmek istenilen başlıkların girilmesi tercih edilesi olup,anket başlıklardan kaçınılmalıdır.
    (man on the moon, 16.03.2004 23:12)
  3. bazı arkadaşların "intel inside" logusunu alıp
    t-shirtlerine "ukte inside" biçiminde yapıştırması.
    (dark, 17.04.2004 14:33 ~ 14:33)
  4. (bkz. ukte verirken dikkat edilecek unsurlar)
    (man on the moon, 18.04.2004 19:54)
  5. boş bakınız kalmaması için kullanımının yaygınlaşması gereken, itü sözlük terimlerinden biri
    (ascella, 17.08.2004 12:34)
  6. can babamın* kafa yapan şiirlerinden biridir ukte

dünyamın güzeli martılar
    sizden nasıl da yok yere korkmuşum
    kaşık adanın orda!
    dalın üstüme dalın
    vurun beni, urun
    denizanası kokan gagalarınızla!
    ah sizden ben nasıl da yok yere korkmuşum!
    bilmiyordum ki çünkü
    ben hem balığım hem kuşum
    ben ama hala anlayamıyorum ki
    bunca zaman niye sizden ayrı oturmuşum
    (sizofrenkedi, 13.09.2004 16:38 ~ 16:39)
  7. sozlukte bir bakıma menajerlik yapma imkanı veren fonksiyon. ukte oluşturan arılar, kimsenin aklına gelmeyen başlıkları bulurlar ve o konuda bilgisi olmasına rağmen başlık açmak aklına gelmemiş veya buna fırsatı olmamış bilgili, kabiliyetli arkadaşlara star olma şansı tanırlar. bu bir çeşit menajer-sanatçı ilişkisidir. menajer yeteneği olan ama bu yeteneğini gösterememiş insanlara hünerlerini sergileme imkanı tanır, bu arada onun da küpü dolar. mutualist bir ilişki sözkonusudur da denilebilir sanırım.
    (myrmidon, 13.09.2004 17:17)
  8. (bkz: bu başlık benim içimde hep bir yara olarak kaldı)...
    (8844455, 26.10.2004 22:59)
  9. aslı ukde olan, türkçeye önem veren itüsözlükte aranıp da bulunamayacak yanlışlardan biri olduğunu düşündüğüm kelime.*
    içe dert olan şey anlamına gelir ki doğrusu içime dert olmuştur.
    (bkz: http://www.dilimiz.gen.tr/...)
    (srce, 10.11.2004 01:18 ~ 01:31)
  10. kendi yaratıcılığını zorlayıp da bir şey çıkaramadığın zaman yardımcı olan buton. sağolsun ukteveren.
    (ephendy, 18.03.2005 01:26 ~ 01:27)
  11. an itibariyle sözlükte çok az miktar bulunan şey.

http://www.itusozluk.com/...
    (cerceve, 20.11.2005 16:37)
  12. maalesef sözlükte bilinci pek yerleşememiş mevzulardan biri bu. girizgâh niyetine sözlük konseptindeki yerine bakalım. bir yazarın merak ettiği, öğrenmek istediği, yeterince hakim olmadığı ya da hakkında klavye takırdatmaya üşendiği herhangi bir bilgiyi diğer yazarlardan talep etmesi yatar çıkış noktasında. akla takılandır. içinde kalan ukdedir. doyurulmak ister.

oysa süregelen işleyiş genelde yazarların şu veya bu sebeple fantastik sözcük öbekleri oluşturup ortaya olta misali sallandırması şeklinde tezahür ediyor. olta misali diyorum çünkü sözlüğe katkısı eksi değerlere tekabül eden saçmalığı bilinçsiz ve sorumsuzca ortaya salarken kafalarının üstünde muhtemelen sadece "acaba hangi sazan doldurur", "acaba buna yazacak ne bulacaklar", "haydi rast gele" gibi ebleh düşünce balonları oluyor.

sözlükte istatistiğe oynamak gibi ucuz yolları tercih ederek üne kavuşma hayalleri kuran birçok insan mevcut. bok püsür içerikle giri sayısı artırmaya kasanlar mı dersin, haftanın beğenilenleri listesinde daha üst sıralara çıkmak için listedeki diğer girilere sıradan eksi geçenler mi dersin, ukte bırakılmış her türlü safsatayı doldurup bu konudaki istatistiğe kasanlar mı dersin... seç, beğen, al hanım. biz burdan işin diğer yakasındaki kişileri, ukte sevdalılarını alalım incelemeye.

· "girinin başına/kıçına ukte olduğunu yazarım başlığın boktanlığının vebali ukte veren şerefsizin boynuna" bu zihniyeti ancak şu cevap aydınlatır: istenildiği kadar ukte verenindir densin eksi oyu ukteyi veren değil ukteyi dolduran alır. yarak kürek şeyleri doldurmak zorunda mısın be adam? ukte orada bekledikçe kabızlık yaşıyorsun da doldurunca fitil almışçasına rahatlığa mı eriyorsun? sıçma lan ortalığa!

· birtakım insanlar var sanıyorlar ki oraya bırakılan her şey sözlük formatına uygun, potansiyel başlık. hayır efendim, değil. bırakılan ukteler moderatör onayından ya da ilahi bir süzgeçten geçerek iki kere rafine ayçiçeği yağı saflığında, pastörize süt güvenilirliğinde, pürifiye protein derişiminde listelenmiyor. türkçe karakter özürlüler, imla hatalılar, suç unsuru ihtiva edenler, formata aykırılığı bulunmayan lakin itibar görmeyecek başlık müsveddeleri de barınıyor zaman zaman aralarında.

· "ukteler şöyle ya da böyle doldurulmak zorunda, bunlar silinemez" evet, bir hurafe daha. işte bu sebepten kimileri çıkıyor hatalı uktelere bakınızla ayar vermeye çalışıyor, doğru yazıma yönlendiriyor, ukte doldurduğu zaman "oh be bu uktenin de işini gördüm" diyerek duvara çentik atıyor belki bir sigara tellendiriyor ve daha birçok gereksiz iş gerçekleştiriyor. mamafih sözlüğün başlık çöplüğüne dönüşmesini kimse istemez. çoğunluk aksini bilse de uygun olmayan ukteler moderatör denk geldikçe silinmektedir. sabırlı olun ve uktelerin tarihe karıştığına tanıklık edin. sorumluluk sahibiyseniz, sözlük sizin için bir şeyler ifade ediyorsa bu işleyişe katkıda bulunmak ve bu akışı hızlandırmak adına moderasyona bizzat uktenin uygunsuzluğunu belirtin ve silinmesini talep edin.
    (spyder, 10.12.2005 01:59)
  13. hani içine oturur ya. işte o dur.
    (tribal, 10.12.2005 02:13)
  14. bazı ukte notları yüzünden dikte haline gelen şey.
    (bkz: @459270)
    (bkz: @561464)
    (camel, 21.12.2005 07:30)
  15. amacının kimi sözlük yazarlarınca enteresan kelime dizilimlerini bırakmak, kimisince de bunları doğru mu yanlış mı mantıklı mı mantıksız mı demeden allahsal şekilde doldurmak olarak anlaşıldığı güzel bir şey.

biri kim siktiye gitmek diye, öbürü itü zirvede hiçbir güzel kızın olmaması diye ukte vermiş. ondan iki gün sonra itü sözlük'te bilgi yok geyik var diye orda rölantideki man motoru gibi titrer durur.

bilgiyi bulamadın da üç gün sonra bulabilmek için talep ettin mi hiç?

itü sözlük kutsal geyik kaynağı, haydi elleri görelim!
    (wondrous, 05.01.2006 03:49 ~ 03:50)
  16. @647574'de anlatılan düzenlemeden sonra bir veya birkaç yazarın kafasına göre bıraktığını anladığımız mevzularmış. eskiden 40-50 tane olurdu en az; şimdi 20'yi geçmiyor listedeki ukteler. seri ukte bırakanlar üzülmüştür kanımızca; geçmiş olsun...
    umarız kalitesi artar uktelerin.
    (eksiksizuyum, 16.01.2006 12:16)
  17. iyice otogar dönercisine dönmüş olan aparat. millet veriyor bir ukte altına not. güzelinden olsun. sahibine yakışsın. uzun yazacaksan yaz. xxx değilsen yazma.

bu ne a.k. böyle saçma ukte mi verilir. bir de bazıları var, misal isim vereyim, fight aids at home

uktecinin notu : "uzun uzun açıklayabilecekseniz doldurun

(bkz: world community grid)

şimdi sen bunu zaten biliyorsan daha ne yazalım biz oraya, sadece o bkz yeter onu anlatmaya. ha ben uzun uzun da açıklarım tabi, mağara adamından başlar, mağara yaşantısından ev kavramına geçişi sorgularken, bir yandan bozulan avrupa ahlakının başımıza sardırdığı aidse bağlarım konuyu, burdan da fight aids at home için bu giriyi 100000 kişiye forwardla derim. hem minik kuş seni gördü, göndermezsen 3 vakte kadar kötü bir şey gelir başına..

örneklemeye devam:

brothers in arms road to hill 30

"bilgisayar oyunu. açıklama yazdım bi sürü ama sonradan giriyi yollayınca hata verdi giri güme gitti. bi ara yazıcam olmazsa"

hey allahım ...
    (kornish, 30.01.2006 10:08)
  18. adettendir, sıçarak doldurulur. örneğin birilerinin kitabı okumuş olabileceğini düşünür, okumuş olanların farklı görüşlerini öğrenmek istersiniz. "adım yeşil" şeklinde bir ukte verirsiniz. ugh my tengri! o da ne! gözünüz gibi sakındığınız ukteniz sıçarak dolduruluvermiş. bu durumda ukteci bıraktığı uktenin altına geri dönüş yapar ve sağdan soldan bulduğu bilgilerle başlığı açıklamaya çalışır...

yapmayın etmeyin... "adam gibi doldurun"...
    (selenge, 30.01.2006 10:21 ~ 10:24)
  19. artık ukteler diyarına bırakılanların* ifşa edildiği, doldurulmayı bekleyen tanım.
    (right lane must exist, 17.03.2006 19:16 ~ 19:17)
  20. okurların da ukte verme hakkı kazanması sonucunda sayısında gözle görülebilir bir artış olan; yine okurların, yazamadıkları için içinde kalan girileri buraya yazmalarına yardımcı olan hede hödö...(tanımın sonunda s.çmak)

git bak bakalım ben içerdemiyim

ukteci: okur (26.07.2006 22:21)

"annesinin küçük saf çocuğunu 2dk. başından savmak için ona söylediği söz öbeği"

(bkz: örnekler çoğaltılabilir)
    (eddarosa, 27.07.2006 01:34 ~ 01:34)
  21. çekindiğim boş başlıklar bütünü.

şöyle bir bakıyorum uktelere, "bildiklerimi doldurayım" diyorum, bildiğim bir konuyla ilgili bir ukte gördüğümde yazabileceğim şeyleri geçiriyorum aklımdan, sonra ukteyi bırakan kişiyi düşünüyorum, "acaba benim düşündüklerimi o düşünmemiş midir?" diye düşünüyorum. cevabım "evet, düşünmüştür" ise vazgeçiyorum doldurmaktan, eğer doldurursam ukteyi bırakan yazara direkt bir saygısızlık yapacağımı düşünüyorum. sonra kendi bıraktığım ukteleri, ukte notuna özellikle "böyle böyle yapmayın" diye yazdığım halde inadına öyle öyle yapılarak doldurulan uktelerimi düşünüp üzülüyorum.

sonra güzelinden getir'e tıklıyorum. ukte olayı yüzünden bir daha üzülmemek için çok merak ettiğim konuları ukte bırakmıyorum.
    (gxix, 08.08.2006 02:36)
  22. tümör gibidir ukde, bazısı selimdir, olur, habis olanları da vardır atılmazsa, alınmazsa ölümcüldür. içten çürütürler gövdeyi, ruhu.

(bkz: cem akaş)
    (gudu bet, 08.08.2006 12:16)
  23. aşkın mümkün olup olmadığını bile bilmediğim bu dünyada yapabileceğim en iyi şey, belki de tek şey, ukdemi uzaklarda çöl sularıyla besleyip üzerine titremektir diyorum. gölgemi sana bırakıyorum, atmaz da bir köşede tutarsan gün gelir, gelirim.

(bkz: cem akaş)
    (gudu bet, 08.08.2006 12:21)
  24. seri ukte veren okurun gazabına uğramış sözlük aparatı.
    (troke, 11.09.2006 13:53)
  25. verilen birşey.
    (bkz: ukte vermek)
    (ccuk, 21.09.2006 14:18)
 sayfa  / 3