belki ilginizi çeker
  1. · tırnak çektirmek
  2. · tırnak düşmesi
  3. · götte sivilce çıkması
  4. · ayak tırnaklarını özenmeden kesmek
  5. · tırnak batığı
  6. · tırnak yemeyi bırakma yöntemleri
  7. · astigmat
  8. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  9. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · hayatın iyi bilinmesi gereken kanunları
  2. · metrobüse para vermeyen tkp li öğrenciler
  3. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  4. · call of duty modern warfare 2
  5. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  6. · yeşim salkım
  7. · kurban bayramı vahşeti
  8. · tamburada
  9. · işte geldim burdayım

tırnak batması  

1. (bkz: tırnak düşmesi)
    (keyif pezevengi, 14.05.2007 15:31)
  2. etrafımdaki birçok örnekten anladığım üzere doktorlar ısrarla böyle tırnakları çekmek istiyorlar. bu durum almanya da dahil böyle. fakat daha da ilginci bunun kesin bir çare olmadığı ve batmanın tekrar edeceğidir. böyle bir analiz ve gözlemi elbette zevkten yapmadım çünkü olay benim de başıma geldi. efendim bu durumda en faydalı çözüm yani bende işe yarayan törpüleme yöntemidir. batan yeri zedelemeden törpüleyerek battığı yerden çıkarmaya çalışın. acele etmeyin. bu işlem birkaç gün bile sürebilir. bu süre içinde tırnağın battığı yeri etten ayrı tutmak için pamuk ya da kağıt kullanabilirsiniz. bunun için de acele etmeyin. önce çok ince pamukla başlayın. işlem başarılı olduktan sonra bir daha asla tırnağınızı derin kesmeyin. tırnak makası ile genel bir kısaltma hareketinden sonra sadece törpüleyerek tırnağı istediğiniz fakat batmayacak bir uzunluğa getirebilirsiniz. geçmiş olsun!
    (al da at dercesine, 14.05.2007 15:58)
  3. tırnağın iki köşesinden birinin (ya da ikisinin birden) etin içine gömülmesi durumudur. bu durumdan kurtulmak için üç yöntem vardır. birincisi pedikürdür, fakat kesin çözüm değildir. tırnağın tekrar batma olasılığı vardır. ikinci yöntem tırnağın çekilmesidir ki bu da kesin çözüm değildir. çünkü yapılan operasyondan 5-6 ay sonrasında tırnak tekrar çıkmaya başlar ve çekilmeden önceki halini alma ihtimali büyüktür. üçüncü ve %100 kesin çözüm olan yöntem ise tırnağın kökünün alınmasıdır. bu yolla tırnak bir daha çıkmaz ve böylece bu illett bir daha ömür boyu çekilmez. ayrıca bu operasyondan sonra estetik kaygısı olan kişiler için protez tırnaklar da mevcuttur. operasyonların en kötü yanı ise yapılan uyuşturucu iğnelerdir. operasyonu yapan doktora göre çekilen ızdırap artabilir (örneğin iki parmağın arasına iğne yapılması..) fakat bu iğnenin verdiği acı yıllardır batan tırnağın verdiği acının yanında bir hiçtir kimine göre..

bir de doktorların bu konuyla ilgili söylediği tek bir şey vardır, yapılan tedevi ne kadar önemliyse kişinin kendi ayak bakımı da o kadar önemlidir. ayak bakımından kasıt tırnakların temiz tutulması, tırnakların ayaklarda düz, ellerde ise yuvarlak şekilde kesilmesi, dar ayakkabı giyilmemesi vs dir.
    (xanax, 25.05.2007 16:12)
  4. tedavisinin asla çektirme olmadığı; insanı kederden kedere sürükleyen, yer yer bağırtan bi operasyonla tırnağın bi kısmını aldırdığınız bi operasyonu yaptırmanızı sağlayan rahatsızlık
    (zattuso, 13.10.2007 10:54)
  5. yaşadığım sağlık problemi...yaklaşık 2 aydır çekiyorum.doktora gidiyim dedim sonra vazgeçtim.
    dün akşam aldım biraz kolonya 1 selpah ve bir de kürdan,selpağı kürdana sardım kolonya döktüm ve tırnağın derinkerine indim.yukardan değil yandan bir batma varmış.en iyi tedavisi batan yeri kaldırıp altına pamuk koymak,hergün 1 cm yükseterek tırnak etin üstüne çıkar ve problem bitmiş olur.bu akşam bi operasyon yapıcam kendime.oldu oldu,olmadı doktora...
    (dedimvekaçtım, 04.02.2009 21:37)
  6. kendi başıma uyguladığım tedavilerle ( pamuk koymak, kesmek, törpülemek ) hiç bir sonuç alamadığım, daha sonra batmanın verdiği acı ile çektirmekle sonuçlandırdığım ve rahata kavuştuğum hadise.

(bkz: tırnak çektirmek)
    (bunalım, 25.05.2009 23:37)
  7. top oynarken canına okudum tırnağın. önce karardı, sonra alttan yenisi çıkmaya başladı ama ne çare yeni çıkan şerefsiz batıyor yandan. ben oydukça daha dipten batmaya başladı, oyacak yeri kalmadı hala batıyor. çok dertliyim sözlük, herkes farklı tedavilerden bahsediyor!
    birazdan yazı tura mı atsam çektirsem mi çektirmesem mi diye. ya o da fayda etmezse?
    (mae govannen, 29.05.2009 22:42)
  8. şimdi bunun iki çeşidi var. ben küçükken tırnaklarımı yanlış yolla kestiğimden, şöyle bir şekil oluşuyordu.

|\____/|
    |...........|
    |...........|
    -...........-
    *tırnak kökü bu yönde*

bunun oluşmasının sebebi tırnağı kesmeye bodoste ortadan başlamamdı. yan taraflarda etin içinde kalan kısımları kesmiyordum, tırnak makasını oraya kadar sokamıyordum. sonra yanda bi parça tırnak kalıyordu. bu da yukarıya doğru, etin içine doğru uzuyordu. bi keresinde uzayan tırnak parmağımın ön kısmından eti delip çıkacak diye endişeleniyordum. bu tam anlamıyla tırnak "batması"ydı. etin içine doğru uzayan tırnak, etin içerisinde bi tünel açıyordu. etten kıymık çıkarır gibi bunu çıkarmak gerekiyordu. genellikle de o batan kenar uç banyodan sonra çıkarılıp kesilince olay halloluyordu. orayı steril tutmak lazım tabi sonrasında.

neyse sonra tırnak kesme biçimimi değiştirdim. şimdi tırnağı el tırnaklarımı keser gibi bombeli olarak kesiyorum. ama bu da başka bi faciaya neden oluyor. bahsettiğim ikinci çeşit de bu. tırnak sağ ve sol kenarlarından ete doğru aşağı yönlü bir baskı yaratıyor. aslında etin içine doğru uzamıyor ve galiba bir penetrasyon yok ama sadece müthiş bir baskı var. bu durumu ilk bahsettiğim duruma tercih ederim. yine de ikisini de allah düşmanımın başına vermesin. 15 yıldır çekiyorum, tırnağım düşse bile hala devam ediyor. bu ikinci yöntem için, baskı yaratan ucu törpülemenin işe yaradığını keşfettim.

unutmadan, bu pis lanet sıcak yaz aylarında lütfen o bölgeleri elimizden geldiğince steril tutmaya çalışalım. tabi kışın da. doktora gidebiliyorsak ne mutlu.
    (janken, 04.08.2009 11:35 ~ 11:37)
  9. reküren tırnak batması yaşayanların 1. dereceden özürlü vatandaş statüsüne alınmasına yetecek kertede hayatı kısıtlayan, acı çektiren ve kişiyi sosyal travmalara uğratabilecek olan acı durum..

edit: sündüz'ün yerinde uyarısıyla kroniki reküren yaptık..
    (raem, 04.11.2009 17:21 ~ 06.11.2009 14:30)
  10. (bkz: paronişiya)
    (biyolojiksaat, 04.11.2009 18:42)
  11. bu durumun hiç olmaması için yapılması gereken ayak başparmaklarınızın tırnaklarını düz bir biçimde biraz uzun ( çok değil ama! fazla uzun olursa kırılır ve daha fazla acı verir ) bırakacak şekilde kesmektir.

kaynak: doktorum.
    (notokord, 04.11.2009 18:46)
  12. acı verici, onu da geçtim insanı sinir eden bir şey. battığında arasına pamuk sıkıştırın, düzelir bir müddet sonra. ayak tırnakları düz kesilir, el tırnakları ise yuvarlak. unutmayın sınavda sorucam bunları.
    (spitzer, 04.11.2009 18:50)
  13. özellikle ayak başparmaklarında cereyan eden ve ilk başlarda hissedilmemesine rağmen daha sonra büyük bir acıyla hissedilen hadise. yürümeniz ızdırap, spor yapmanız adeta mucize olur. pamuk koyarsınız, ip koyarsınız, kremler sürersiniz ama boşuna. hayatımda yaşadığım 7 ameliyatın 4 ü bunun üzerinedir desem durumun ciddiyeti daha iyi anlaşılacaktır.

tedavisi iki türlüdür: ya doktor tırnağınızın bir yere kadar uzamasını sağlayacak bir dikişle; ya da tırnağınız komple alınacak. ben 1.sini tercih ettim ve bu da 4.ameliyatımdı. zira önceki üç ameliyat sadece yanlardan kesmeydi, ama işe yaramamıştı gene çıkmış ve batmıştı.

bir de iltihap riski var. malum, ayağımız ellerden sonra en çok kirlenen organ. hele bi bakteri kaptığı zaman antibiyotik bağımlısı olursunuz adeta.

bu elim sıkıntıyı yaşamamak için:

1) dar ayakkabı giymekten kaçının. parmağınız ne kadar sıkışırsa tırnağın ete batma ihtimali o kadar artar.
    2) ayak tırnaklarınızı kesinlikle ve kesinlikle bombeli kesmeyin, tırnak uçları her zaman belirgin olsun.

allah korusun, böyle bir sıkıntıya yakalandınız, o zaman şunlara dikkat edin:

1) ayağınızı her zaman steril tutun. gerekiyorsa sabah akşam sabunla yıkayın.
    2) tırnaklarınızı 2-3 günde bir tentürdiyotla pansuman yapın.
    3) terlik giyin ki acıyı fazla hissetmeyesiniz.
    4) parmağınızı sert bir şekilde bir yerlere vurmaktan özellikle kaçının. çok felaket acıtır, tecrübe konuşuyor.
    5) adam gibi bir hastaneye gidin, özel bir hastane dahi olsa. devlet hastanelerinde 2 ay öncesinden randevu alıp doktoru randevu saati acil serviste bulma ihtimaliniz de var.
    (omfarka, 04.11.2009 18:59)
  14. bir de bunların batmadan şekilden şekile girenleri var. 2 aydır adam edemedim ama etmek üzereyim sanırım. (her seferinde böyle bir izlenim bırakıyor sonra yine başa dönüyoruz)

efendim tırnak batmasının ilk safhasında kendi kendinize steril bir şekilde o bölgeyi kurtardıktan sonra açık uçlu ayakkabı giymeniz ve tırnağın hava almasını sağlamanız gerekmekte. kurumalı. ama benimki kurumuyor lan.. neler yaptım neler, bi yeni ayakkabı giydik, her iki ayak başparmağını vurdu içten kararttı ve sonra o kısımlar akmaya başladı. sanki içinde bitmek tükenmek bilmeyen bir sıvı kaynağı var, temizliyorum, kurutuyorum ama bir gün spor ayakkabımla azıcık fazla yürüyeyim akşam geldiğimde yine akmış olduğunu görüyorum. nice çoraplarım telef oldu, doktora gitmeye korkuyorum yeminle, çeker meker diye. bakıyorum çekilecek bir yer değil yani, sadece iltihabın kuruması gerek. yine eczane yolları göründü, bactroban lazım buna.

edit: imla.
    (falasquil, 04.11.2009 19:01 ~ 20:17)
  15. adamın hayatını sikerten bi olay. tam mansıyla kahır azaplarına sokar.

3 defa tırnaklarımı çektirdim. yaşadığım acının haddi hesabı yoktur. zaten yarım insan gibi dolaşıyorsun. hiçbir sike yaramadığını düşünüorsun. çektiğin acı da bonus track.

şimdi ilk olarak; ayaklarım kocaman tırnaklar bi acayip sürekli yamuk yılık kesiyordum. sanki amına koyayım doğa resmi yapılmış da ona çerçeve hazırlarcasına tırnakları köşeli keserdim. 2 senelik garsonluk işinde çalıştım. kundura ayakkabı giyme zorunluluğu vardı. sivri burun olması tercihendi. yıllardır spor ayakkabı ve terlik giyen biri olarak bu rahata alışkınlık bi anda yok oldu. ağrılar başlamıştı bi senenin sonunda. ilk zamanlar hafif şişikler mevcuttu tırnaklarımın yanındaki etlerde. siktir et amına koyayım ölmeyiz ya demiştim kendime kendime. ağzımı sikeyim. ölümden daha betermiş.

lise sonun ilk dönemin ortalarında (lafa bak) işi bıraktım. ayağımda hatta parmağımdaki ağrılar şiddetlenmeye başladı dokunamaz oldu. iltihap büyümüştü. doktora gittim (genel cerrahi anabilim dalı bu vakaya bakmaktadır ek bir bilgi). doktora anlattım durumu aç ayağını dedi. gördü ve lafı şu oldu ;

- sen manyak mısın?
    - neden doktor hanım?
    - ayağın mahvolmuş. yakında çürüyecekmiş.
    - çekeceksiniz yani.
    - bi zahmet çekelim. ayağın çok kötü durumda.

ilaç listesi verdi. gidip aldım ilaçları. ama alırken o enjeksiyonu ve ilacı görünce freddy kruger ı görmüş genç gibi oldu bi anda suradımdaki ifade. yarrağı yedik dedim kendi kendime. her neyse hastaneye tekrar döndüm. yatırdılar beni. o enjeksiyonu tekrar gördüm. ilacı içine çekerken gözlerim çizgi film kahramanları gibi yerinden fırladı. ayağını uyuşturmak için birkaç iğne vuracağız parmağının birkaç yerine diyerek doktor iğne vurma işlemine. ama birkaç kelimesi beni aldattı. japon çükü kadar olan baş parmağıma toplam 12 iğne vurunca nevrim dönmüştü. son iğne vurulacak yerin ise iltihaplı kısım olması ise tam manasıyla facia, ölüm, japon işkencesi, ilk defa anal seks yapmış bünyenin hissettiklerini aynı kaba koyun çırpmaya başlayın. böyle bir acı gam keder tasa yoktur.

hiçbirşey hissetmeyeceksin şimdi tırnağını çekerken dedi. gene inandım kafamı sikeyim. hiç olmazsa bi tahta parçası alırdım dişlerimle sıkmak için. yedim ellerimi. ameliyat makasıyla katır katır kesti doktor içini belediyenin doğalgaz çalışmaları sırasında yolu kazdığı gibi oydu güzelcene.

bir hafta ayağımı dikerek yattım. götüm uyuştu. 3-4 defa da pansumana gittim. o da bir sikertici başka bi olay. ete yapımış sargıyı çıkartırken yaşadıklarımı kitaba dökmek istiyorum ve buradan yayınevlerine sesleniyorum tekliflerinize açığım.

bir süre topallayarak yürüdükten sonra düzeldi. sonra 2 defa daha çekim işlemi oldu aynı acılar yaşadım. passion of the christ filmine asıl rol alacak adam bendim ama işte anlaşamadık mel le.

işte böyle birşey tırnak batması ve çekilmesi. diyeceğim şudur adam olun ayak deyip geçmeyin düzgünce kesin tırnaklarınızı. düzgün rahat ayakkabılar giyin. yoksa banane çekin böyle bir acıyı aklınız başınıza gelsin demek daha kolay olur.
    (uzayi kurtaran dunyali, 04.11.2009 19:41)
  16. ortaokul yıllarımda sıkça yaşadığım problem.

işini bilmeyen bir doktor tarafından her seferinde tırnağın batan kısmının operasyonla alınması sonucunda geçici olarak rahatlama yaşamama rağmen, her seferinde tekrar eden bu şey iyice sınır bozuyordu.

6 kere falan aynı doktor batan kısmı aldı, fakat çare olmadı. en sonunda başka bir doktor bulduk, hala hayır duamı almaktadır.

yarım saatlik bir operasyonla beni bu dertten kurtardı. tırnağımın batan sol kısmı artık dikine çıkıyor. dikine derken, ayağınızı yere bastığınızı düşünün, ve tırnağınızın kenar kısmının başınıza doğru dikine çıktığını düşünün. evet çok ilginç.. zaten çok yavaş çıkan bir tırnak olduğu için problem yok.
    (whothehell, 07.11.2009 12:51)
  17. çok sık karşılaştığım bir problemdi. eğer iltihaplıysa açı dayanılmaz olur.
    ama işin sırrını açıklıyorum. iltihaplıysa antibiyotik falan içmeye kesinlikle gerek yok. cilt için olan antibiyotik haplardan (monodoks falan olmassa geniş spekturumlular da olur) birini toz haline getirerek batan tırnağa dokun. bunu günde 2 defa yapın. 2-3 gün tekrarlayın. bu şekilde iltihap çok çabuk şekilde düzelir. bundan sonrası sizin steril bir tırnak maşını kullanmanıza ve kan görmeye dayanmanıza kalır. çünkü iltihapsız tırnağa müdahale etmek o kadar acıtmaz. dalacaksın köküne. cerrah edasıyla takılırdım. çok zevkliydi.

evde fazla antibiyotik yok diorsanız antibiyotkli bir merhem de sürebilirsiniz ama iyileşmesi daha uzun sürer.

çok geçmiş olsun
    (pelin87, 07.11.2009 13:12 ~ 13:13)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil