sarı dolmuş şoförleri   

adana çık aradan

1. oyun havası kaset koyup, beşiktaş taksim yolu boyunca direksiyon başında oynayıp parmak şıklatarak yolcuyu güldüren, kahkaha atmamak için dudaklarımı ısırtan kişiler.
    (sensey, 31.03.2004 16:22)
  2. bostancı-taksim arasını rallideymiş havasında katederek 20 dakika civarında sizi karşıya atan şoförlerdir.
    (underconstruction, 10.09.2004 12:24)
  3. güneşliklerinde eski dolmuşlarının resimlerini taşıyan, ve ralli yapma hevesiyle yanıp tutuşan şahsiyetler.
    (benign, 10.09.2004 19:18)
  4. bir gün arkadaşla yazın sıcağında gündüz 3'er arjantin patlatmışız sıcakla birlikte çarpılmış bi şekilde sarı minibüse attık kendimizi.ön 3'lüye cam kenarında 22-23 yaşlarında bir kadın ve biz oturduk.her neyse paraları verdik biz sızıklıyoruz yanımızdaki kadın 5 ytl verdi şoför para üstünü verdi sanırım o zamanlar bir kişi 1,4 liraydı. bariz birliklerle 50 kuruşları karıştırıp eksik para üstü veren şoföre kadın nazikçe "para üstünü yanlış verdiniz" dedi.adam yaptığı hatayı kendisine yediremedi heralde "yok bacım ben birlikleri buraya beşyüzlükleri buraya koyarım benim 5 çocuğum var ben yapmam öyle şey" gibilerinden birşeyler saçmaladı.kadın elindeki parayı bize göstermekte biz kadına hak veriyoruz kadın "sizi şikayet edicem gerekli yerlere" diyor ama şoförün zikinde bile değil olay.biz de ses çıkaramıyoruz güleceğimiz var gülemiyoruz zira yanımızdaki kadın da sinire kesmiş şoför de sinire kesmiş..taksimden fındıkzadeye kadar geçen 5-10 dakika içinde bu kadar saçma başka bir olay yaşayamazdık sanırım.minibüsten indiğimizde bir yere çöküp uzunca bir süre yarılmıştık.

böyle enstantanelerle çokça rastlayabilirsiniz bu minibüslerde.ama gerçekten çok iyi makas atarlar aceleniz varsa en iyi zamanlamayla varırsınız gideceğiniz yere.
    (silentpain, 19.03.2006 03:24)
  5. şöförleri genelde istanbul'un en uçmuş ve üşütük adamlarıdır.sarı dolmuş camiasının ot döndürdüğü bilinir.aynı zamanda milyonların gülmekten ölmesine ya da sinirden kudurmasına vesile olabilen adamlardır.

bi-iki yaran olay:

-kibar şöför telsizde adeta dilekçe yazmakta:

"toppkhabıdan toksime müşteri oldim bilginize düyürülür.."

-taksim-yeşilköy hattında önde oturan teyze "ayağımmm..kramp girdi..ayyy" diye inlemektedir.şöför en sonunda dayanamayıp:

"hanfendi şöle baldırı bi cındırıverem geçer"..

-dolmuş şöförüyle arkadaşı muhabbet etmektedir:

"abi bildigim gadarıyla sen mardinli felan degilsen nası şöför olmuşan?"

"ben rizeliyim ama bizim hödö hödö abi sağolsun,beni çok sever,tuttu elimden,onun referansıyla oldum."

(hödö hödö abi doğulu dolmuş mafyasının ağalarından biri olmaktadır)
    (tebetha, 01.08.2006 11:22)
  6. aynı zamanda çok içli şoförlerdir
    öyle ki geçen gecelerden birinde bütün yol boyunca ağlayarak gitmeme dayanamayan dolmuş şoförümüz hisli hisli çalan müziği kapatıp "off ben de içlendim be" diyerek benim duygularıma ortak olmuştur
    (pasiflora, 01.08.2006 11:34 ~ 03.08.2006 14:01)
  7. karizmatik oluyor bunlar. normal mavi minübüs şoförlerinden ayrı bir ruh halleri var. genelde daha kibar ve insancıl olma eğilimleri gösterirler, ama ters bir hareket yaptığında bütün karizmayı sıyırıp üstlerinden acayip kabalaşabiliyorlar. hiç bulaşmamak en iyisi galiba.

kızıltoprak'tan bostancı yönüne bir yere giderken tam öğle saati, tek yolcusu ben olan bir dolmuşa bindim. yol üstünde bir yerde inmem gerekiyordu ve haliyle şöföre bilip bilmediğini sordum. bilmiyordu ama sağolsun bütün yolu böyle ağır ağır, sağa sola baka baka, aha şura mı, şurayı mı dediydin şeklinde taksi havasında götürdü beni. pek bi iyi niyetliydi.
    (clementine, 01.08.2006 11:45)
  8. hatlarına göre çeşitli özellikler gösterirler:

bostancı kadıköy arasında çalışanları genelde hız delisi kendini beğenmiş insanlardır. cadde tıkalıysa normal güzergahlarından gitmezler, alternatif yollara girerler, tabi bu arada inmek istediğiniz yerin çok daha uzağında inersiniz. aynı şeyi sahil yolunda kalamış civarında da yaparlar. hızlı gitmek bostancı- kadıköy parkurunu kısa sürede tamamlamak onlar için çok önemlidir. sabah bozuk para vermezseniz paranızı kafanıza atabilirler, hatta sizi kenarda indirebilirler. ya da git kardeşim gazetecide bozdur öyle ver parayı diye emredebilirler. hoşgörülü olun. arada bir gerçekten çok kibar olanları da çıkar onlardan birine rastlarsanız şanslı gününüzdesiniz demektir.

taksim bostancı arasında çalışanları gayet düzgün şoförlerdir. gereksiz muhabbet yapmazlar, bütün para verirseniz kafanıza atmazlar. genelde hep tıkalı olan beşiktaş çevresinde alternatif yollara saparlar ama nasıl olsa oralarda kimse inmediği için müşteri için bir sorun yoktur. kısa zamanda sizi evinize ulaştırırlar.

topkapı- taksim bakırköy taksim arasında çalışanları ( tam olarak hangisi hangisi bilemem ama millet caddesinden geçen tüm dolmuş şoförleri diyeyim açıklayıcı olsun) çoğu mardinlidir. telsizle konuşma sevdaları vardır. müşteri aldım, durakta kaç araç var, saraçhanede trafik nasıl gibi bilgileri birbirleri ile paylaşırlar. genelde birbirleri ile arapça konuşurlar. müşteri ile muhabbet etme eğilimleri fazladır.

karaköy topkapı arasında çalışan dolmuş şoförleri belki de en kibar dolmuş şoförleridir. her sabah karaköy'de bekleyen dolmuş şoförleri bellidir, zaten bu hatta çalışan dolmuş sayısı azdır, tüm şoförler bir süre sonra tanıdık olur. bu dolmuşlar bir anlamda haseki, çapa gibi hastanelerde çalışanlar için servis görevi görür. dolmuş şoförleri yaptırdıkları tahlil sonuçlarını filan önce araçlarına binen doktorlara gösterirler. hattın müşterisi de bellidir. boxuk paranız yoksa yarın verirsin önemli değil derler. bir süre sonra dolmuş şoförleri sizi tanımaya başlar, nerde ineceğinizi bilir, hatta siz söylemeden indirir. iyi günler demeyi ihmal etmezler.

ama hepsi ne olursa olsun mavi minibüs şoförlerinden kat kat iyidirler ve gideceğiniz yere çabuk ulaşmanızı sağlarlar.
    (chrystal, 01.08.2006 13:51)
  9. teşvikiye-taksim hattında çalışanlardan birisi ise dünyaya aktör olmak için gelmiştir; karizmatik bir drama oyuncusudur adeta,fransız aktördür.

(bkz: müstakbel kocanın dolmuş şöförü olması)

(bkz: baba dayağı yemek)
    (tebetha, 01.08.2006 14:35 ~ 14:36)
  10. ankara için
    (bkz: mavi dolmuş şoförleri)
    (el portugues, 01.08.2006 16:58)
  11. bir tanesini bugün hayranlıkla izledim, analiz ettim, kendime idol olarak almaya karar verdim.. bakırköy-taksim arasındaki sarı dolmuşların birinde geçen yolculuğumda, hafif uykuluyken, polis telsizi tarzında konuşmalara şahit olmamla ayılmam bir olmuştur:

- pıhh pıhh, 23, merkez arıyor..
    + 23 dinlemede..
    - bzzt bbbzzzzzztt cızırrr cozurrr
    + anlaşılmadı merkez tamam..
    - cııızzzzıırr bzzztt bızzzzzzzzz
    + anlaşılmıyo merkez...
    - bzzzzzzzzzzzzzzzzzzttttttt
    + amuğaaa koyim senin gibi merkezin de telsizin de, anlaşılmıyo işte ipnee..
    - fıssss
    + telefon aç da söyle, beyinsiz dallama..

(lülüülülülüüülüülüü)
    + telsizini sktiiimin pezevengi, anlamıyorum diyorum sana, arasana cepten...
    - .......

belirtmekte fayda var, aslında çok faydalı bir alet aslında o telsizler, yol durumu hakkında bilgi verme amaçlı kullanılır:
    + 23'ten merkeze..
    - pıhh pıhh bzzt dinlezzzzzmede bbzzzzzt..
    + flash tv önü kaygan, flash tv önü kaygan..
    - bzzzttt zzzzzzzzzz cızırrrrrrr
    - sikicem flash tv'yi de telsizi de, kaygan diil amuğa koyim, kayın hepiniz...

dolmuş çok dolu değildi, 3 kişi filan vardı.. bu rahatlığın nedeni o olsa gerek.. ne olursa olsun, artık idolüm o benim...
    (misuf, 21.01.2007 00:16 ~ 12:09)
  12. frekansları ve kafa yapıları bakımından öteki şoförlerden farklı olduklarını düşündüğüm şoförlerdir. taksim - bostancı hattı sarı dolmuş şoförlerinden birisi dolmuşta hadi çaman'ın olduğunu fark edince "benim değerimi kimse bilmedi, bir siz bilirsiniz, bunları sizlerle paylaşacağım" diyerek kendi yazdığı şiirleri yolculuk boyunca bizlere okumuştur. bostancı'ya yaklaştığımızda şoför ve yolcuların hepsi öyle bir kaynaşmıştır ki "dönüş paralarını da verelim, aynı kadro taksim'e geri dönelim" teklifleri bile yapılmış, şoför ve yolcular arasında cep telefonları alınıp verilmiş, bu olaydan sonra şoför abi birkaç kez durakta ziyaret edilmiştir.
    (stalefish, 21.01.2007 23:41)