eğer o olmasaydı,kurtuluş savaşı yapılmamış olsaydı diye başlar...absürd komedi gibi görünmekte teaserından anladığım kadarıyla.
http://www.youtube.com/...
gani müjdenin bir ucubeliği daha. ne akıllar ne akıllar yarabbi.. "o" olmasaydı türü ucube bi tarih yorumu üzerine, padişahın kıç cebinden öten cep telefonu komikçilikleri. valla, pekiştirici babında tekrarlamak istiyorum; ne akıllar ne akıllar..
düzeltme şeyi: absürd komedi yapasıymış, tontonabi. bundan böyle, kim mizahçı olarak kaale alıyor bu adamı, kim izliyor filmlerini, yazılarını kim okuyor ulan-kim diye soranın, ucubelikte mantık arayanın boynu altında kalsın..ver müziği..
kahpe bizans gibi bir sinema senaryosuna el atmış gani müjde'nin yeni çalışması. yeni dönem komedi örneklerinden olacağına benzeyen ve bazılarımızın yine ıyk diyeceği çalışmadır kendileri. ancak ticari türk sinemasının gelişimi açısından katkısı olacaktır. en azından eğer şöyle olsaydı böyle olurdu mantığına dayalı bir filmimiz olacak.
sözlükte şu ana dek hakkında pek olumlu giriye sahip olmasa da, türkiye'nin gündemini göz önünde bulundurarak ilginç bir zamanlaması olduğunu düşünüyorum. gani müjde gibi bir dezavantajı olsa bile, ilginç bir fikir olduğunu kabul etmek gerek.
"o olmasaydı" söylemini fragmanda kullanma talihsizliğine rağmen, paralel evrende olup bitenler tadında bir film olması ümidindeyim.
absürd olsun diye mi acaba hâlâ aynı tarz kıyafetler giydirmişler sadrazamlara merak ettim.
izleyip göreceğiz nasıl bir film olduğunu. ben ismini de, fikrini de sevdim şimdilik.
büyük hayal kırıklığı yaratması mümkün filmdir. konuda çok ekmek var (memo tembelçizer'in fevkalbeşer'inin hatırlayalım) ama adamakıllı senaryo çıkarılmalı. ayrıca teaser'lardaki espirileri de komiklikten uzak ve bayat buldum.
adı oldukça itici. osmanlı ve cumhuriyet akıllara zarar. devlet-i ali osmaniye yada osmanlı imparatorluğu dururken cumhuriyet kelimesini osmanlıya yapıstırmak berbat nede olsa komedi filmi.
not: başlığı görünce kafamdan kaynar sular boşandı hemen atladım...
umuyorum ki gösterilen parçalar filmin içinde kısaca geçilip gidilen cinstendir dediğim film.
zira çok başarısız üç beş karikatür geyiğinden öte değil. bu konuda selçuk erdem tarzı bir çizgi daha komik olabilir. gerçi erdem, osmanlı'yı olduğu zamanda inceliyor ama yine de oraya kayabilir.
bir de gani müjde'nin "ulusalcı" damarı bu aralar kabarmış olmalı ki reklamlarında "o olmasaydı" gibi oldukça mistife edilmiş bir slogan kullanılmış. gerçi bu durum gani müjde ile alakalı olmayabilir, durduk yere günahını almayalım adamın.
türkiye'de belki de komedi unsuru olarak en başarılı alanın karikatür olmasından mıdır bilmiyorum, komedi filmleri genelde karikatürcüler üzerinden devam ediyor (cem yılmaz dahil). ama herkes beceremiyor durağan bir olguyu (karikatürü) hareketli hale (motion picture, film) getirebilmeyi.
kutsal damacana da benzer şekildeydi ama çok kötü değil elbette. osmanlı cumhuriyeti de iddialı bir başlık. cumhuriyetin bütün kollarını gösterebileceklerse hoş bir paralel evren okuması olabilir, fakat eğer olmayacaksa kötü...
daha şimdiden tartışma yaratmış filmdir. açılış sahnesi 1881'de geçiyor. küçük mustafa kızkardeşi makbuleyle birlikte mısır tarlasında karga kovalamaktadır, kargalardan birini yakalamaya çalışırken ağaçtan düşer ve yere çakılarak ölür. işte bunun üzerine osmanlı imparatorluğunun bütün kaderi değişir, filmin sonraki bölümleri günümüzde geçer. ama tek farkla. cumhuriyet kurulmamıştır, osmanlı devleti devam etmiştir ve saltanat da aynen sürmektedir.
bayaa tepki gelmiş tabi "atatürk ölemez, böyle senaryo yazılır mı" falan diye. "gerçek atatürkçüler" böyle konularda hassas, ama gani müjde sahnenin filmde mutlaka yeralacağını söylemiş.
diyaloğuyla antep'in fransızlar tarafından işgali ve geri alınamamasına gönderme yaparak ilgimi çekmiştir. ince espriler barındırması muhtemel film zannımca. merakla bekliyoruz.
film sadece komedi değilmiş gazetelerde yazan yorumlara ve galada izleyenlerin yorumlarına göre. zaten film türü olarak dram/komedi yazıyor. ayrıca filmde sezen aksu da rol almaktadır.
inceden ab ve abd giydirmeleri ile daha çok konuşulacağa benzeyen bir gani müjde filmi. sinemada izleyiciler bu giydirmeleri alkışlıyorlarmış. beyaz perdede galibiyetlerimiz devam ediyor olsa gerek...
kafası karışık bir film. filmi izlerken ilk yirmi dakikasında 800 bin seyirciye ulaşır dedim. kırkıncı dakikasında 2.500 bin seyirci izler dedim. film biterken 4 milyon olur dedim. hamaset ve gaz.
bu harita ile lozan antlaşması ile iddia edildiği gibi osmanlının bilmem kaç mt2 toprağının kaybedilmediği; tam tersine sevr antlaşması sonrası küçülen haritanın belki de dünyada tek örnek olacak şekilde üç kat büyütüldüğü görülüyor
deli yürek bumerang cehennemi ve kurtlar vadisi ırak dan sonra 3. kez film alkışlama* olayını yaşatıp insanımızın ne kadar gaz olduğunu gösteren kötü film. atatürk olmasaydı amerikan mandasındaki osmanlının ve padişahın durumu nasıl olurdu sorusunun cevabını iyi düşünüp ne yapacaklarına ona göre karar verselermiş güzel olurmuş ama olmamış.
film ya atatürk olamasaydı fikrine konsantre olmuş, gönderme üzerine kurulu ama vasat seviyede kalmış bir gani müjde filmi, biraz havada kalmış, oturmamış, kahpe bizans gibi ama tabi daha dramatik. yalnız özellikle haritadaki o küçülmenin olmuş olma ihtimaline, abd ve ab nin istediği gibi at koşturduğu bir ülke düşüncesine kitleyip kısa süreli bi kabus yaşıyorsunuz o bakımdan inandırıcı da tabi. ata demirer le mi ilgili bilemiyorum, çoğu sahneyi avrupa yakası nda ata demirer in gördüğü rüyayı izler gibi izledim, sanki diziden bi sahne de ata hayal ediyor gibi..
değinmeden geçemicem; filmi komik film sanıp gelen bir güruh çok hayal kırıklığına uğradı. özellikle yan tarafta ilköğretim öğrencilerinden oluştuğunu düşündüğüm bir grup çocuk mısır yiyip telefondaki oyuna konsantre olmuş durumdalardı. diğer seyircilerin hafiften gülme efekti oluşturdukları sahnelerde ise ilginç bir refleksle kahkalarla güldüler.
tabi o yaş grubuna dahil olmakla ilgili bi muamma, o ayrı..
edit: bu konuya da bir başka giri de değiniriz artık..
son sahnesinde izleyicilerin alkışladığı film. atatürk kendi sesinden " ne mutlu türküm diyene" dediği için galiba yoksa bu filmde alkışlanacak bir şey yok. vakit kaybı.