|
|
- öncelikle (bkz: @2001409)
kendisine müzik otoritesi muamelesi yapılmış olsa, orhan gencebay bu bakış açısını asla kabul etmeyecek derecede alçakgönüllü bir insan olduğu için; ve kendisini asla otorite ilan etmediği için orhan gencebay'ın müziği hakkında böyle bir başlıkla ileri geri konuşmak geçerli kanıtlar ileri sürmeden mümkün değildir.
orhan gencebay bir müzik insanıdır, ve müziğe ruhunu yansıtabilmiş, müziği seven; müzik için iyi şeyler yapabilmiş bir insandır. ama "ben bu konuda otoriteyim" diye ortalıkta dolaşmaz, magazin insanı değildir.
orhan gencebay'ın müzik bilgisinin derinliğini az da olsa anlayabilmek için: (bkz: @907572)
ek:
40 gün geç gelen bakınız:
(bkz: başlığın başa kalması)
- dünya üzerinde bağlamayı gerek teknik gerek tuşe gerek enstrümana yaklaşım olarak ondan daha iyi çalacak insan sayısı bizim site sakini sayısını geçemeyeceğinden ve bu enstrümanda çok iyi bir üstad olduğu için gayet doğru olan düşünce.
- orhan gencebay müzik otoritesi değildir diyelim.pekii mozart hemen nereden müzik otoritesi oluyor bu noktayı anlamakta güçlük çekiyorum.orhan gencebay'ı mozartla karşılaştırmak tamamen yanlıştır.orhan gencebay arabesk tarzını anımsatır müzikler yapmıştır ama onun eserlerini iyice incelediğimiz zaman basit inişler çıkışlar değil gerçekten çalınması ve icra edilmesi zor ama bir o kadar da kulağa hoş gelen bestelerle karşılaşırız.orhan gencebay basit bir arabesk bestecisi değildir.türk sanat ve halk müziğini özümsemiş, bu alt yapılarla eserleinde jazz tarzında bile formatlar olan bir bestekardır.
- (bkz: cevab veremedi)
- türkiye sınırları içerisinde bence muhteşem bir müzik otoritesidir. fazladır bile hatta bunun için. ne yani ,orhan gencebay müzik otoritesi olmayacak da, mustafa sandal mı olacak?
müzik otoritesi de ne pis bir kavrammış yahu.
fazıl say'a gelince, iyidir hoştur.adam ellerini üstten piyanonun içine sokup çalıyo daha ne yapsın.yakında ustası tuluyhan uğurlu kadar olacak o da.
kısaca müzik, en asil duygunun sanatıdır.popstar yarışmalarıyla bu asil sanatı daha da yücelteceğiz inşallah.
- bu konuda ahkam kesmek için önce arabeskin anlamını bilmek, ardından türk kültürü ve türk müziği hakkında (fazla değil bir nebze yeter) bilgi sahibi olmak ve bunun akabinde orhan gencebay'ın yaptığı müziği bilmek gerekir... haa orhan gencebay seven, dinleyen biri miyim?... hayır, bir kaç şarkısı haricinde değilim... ama söz konusu "saygı" olunca yeri ayrıdır...
orhan gencebay'ın müzik otoritesi oluşunu öncelikle türk müziği yerine batı müziği olarak algılarsanız mozart bile taa viyana kapılarından götüyle güler buna o ayrı mesele...
kaldı ki batıda arabesk müzik gerçek sözlük anlamıyla birebir örtüşerek yapılmaktayken, türkiye'de mabattan uydurma anlamıyla yapılmaktadır...
günümüzde batıda yapılanlarından örnek vermek ve ulaşılabilirliği kolay olması bakımından benim ilk aklıma gelenlerden; mike batt'ın "arabesque" ile "theme from caravans" adlı parçalarını, hatta ve hatta david arkenstone'un "caravan of the light" albümünü dinleyin ondan sonra bana gelip arabesk müzik hakkında ahkam kesin... aksi halde bana böyle şeylerle gelmeyin...
- (bkz: orhan gencebay ın müzik otoritesi olması)
- (bkz: vurmayın adam öldü)
- (bkz: vurmayın adam oldu)
- müzik hayatı 1950 yılında başlar.
emin tarakçı'dan klasik batı müziği dersleri alır.
sırasıyla; madolin, keman ve bağlama çalmayı öğrenir.
10 yaşında beste çalışmalarına başlar.
13 yaşından itibaren türk sanat musıkisi ve tamburla ilgilenir.
16 yaşında caz ve rock müziğiyle tanışır ve batı nefesli sazlarında oluşan orkestralarda tenor sax çalarak görev yapar. (kaynak: mesam, kervan plak)
klasik türk müziğini; halk müziği, klasik batı müziği ve kısmen orta doğu müziğiyle harmanlayarak yeni beste ve güfte uyumları geliştirir. bunlar arabesk olarak adlandırılsa da, kendisi bu değerlendimeyi her zaman "çok baside indirgenmiş" ve "sığ" olarak niteler.
son olarak kendisi 9 üniversite tarafından verilmiş "uluslararası montu doktorasına (uluslarası montu merid müzik doktoru)" sahiptir.
artık; kendisini popstar yarışmalarından tanıyıp otorite kabul etmeyen kişiler, yukarıda cin ali tarzı cümlelerle yazılan bilgilerden bir şeyler kaparlar da, o çok klas radye temelli eleştirilerini, buz üstünde hoplayan atilla taş'a kaydırırlar.
- öncelikle otorite falan sanıldığı yoktur. ha bilgi birikimi vs. açısından öncelikle muadillerine sonralıkla müzisyenim diyen pek çok muhtereme koyar o ayrı. sadece bi yarışmada jüri diye eften püften tespitler yapmak doğru değildir.
kaldı ki gitar çalıyorum , grubum var diyen her adamın kendini müzik otoritesi saydığı bir ülkede yaşıyoruz. bu garip gelmiyor da orhan gencebay'ın jürilik yapması ve buna bağlı olarak otorite sayılması mı göze batıyor. yapmayın allah aşkına. orhan gencebay'dan bahsediyoruz. tüm hayatını müziğe adamış bir adamdan bahsediyoruz.
benim fikrimce hakkında yapılan pek çok eleştirinin asıl kaynağı , eleştiriyi yapanın dinlemediği , sevmediği bir tür icra ediyor olması (arabesk diye adlandırılan , fantezi vs.). bir şekilde "şekilcilik" yapılıyor gibi sanki. ki bu sadece orhan gencebay için geçerli değil , pek çok müzisyen için aynı konseptte eleştiriler yapılıyor. doğru mu? bence değil.
dediğim gibi ağzı olan otoritelik yapıyor bu ülkede. orhan gencebay gibi adamların ise bu hakkıdır. müziğe yıllarını vermiş insanların en doğal hakkıdır müzik otoritesi muamelesi görmek. şarkı söylemekten çok daha büyük işler yapıyor çünkü orhan gencebay , ve onun gibi daha pek çok müzisyen.
- bir kimsenin müzik otoritesi olup-olmadığına ancak gerçek bir müzik otoritesi karar verebilir. bu anlamda ne bu sözlük ortamındakilerin (sözlükte bir müzik otoritesi var mı bilemiyorum), ne de türkiye nüfusunun %99.9'unun bu konuda yorum yapması mümkün değildir. orhan gencebay'ın müzik otoritesi olduğunu söyleyebilmek için de, olmadığını söyleyebilmek için de en azından orhan gencebay kadar müzik bilgisine sahip olunmalıdır.
yeterli müzik bilgisine sahip olunmadığı halde konuya ilişkin yapılacak yorum; müzik otoritesi olup-olmadığını değil, yorum sahibinin tercih ve beğenilerine uygun olmayan bir müzik yaptığını ortaya koyar yalnızca.. yeterli müzik bilgisine sahip olmadan, orhan gencebay müzik otoritesi değil" diyemezsiniz (-ki derseniz çizmeyi aşmış olursunuz), sadece ve sadece "yaptığı müziği sevmiyorum, dinlemiyorum" diyebilirsiniz..bunun da öznel bir yorum olacağı tartışılamaz. kişilerin beğeni ve zevkleri de şahsımı pek alakadar etmemektedir.
insanların genelinin orhan gencebay'ın müzik otoritesi olup-olmadığı yönünde tespitte bulunma hakkı olamayacağından, bu tespit hakkı olmayan insanların da genelinin orhan gencebay'a ilişkin tercih ve beğenileri noktasından değerlendirme yapmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır.bunu basitçe formülize edersek;
"müzik bilgim yok ama orhan gencebay müzik otoritesi değil"(hatalı genelleme)= "müzik bilgim yok ama ben orhan gencebay müziğini sevmiyorum, beğenmiyorum"
bunu diyen kişi sayısı= 1,2,3,4,5 hadi diyelim 1000-10.000)
"müzik bilgim yok ama orhan gencebay'ı yıllardır dinlerim, severim"= bunu diyen halktır halk!
- (bkz: abdurrahman çelebi)
|