|
|
- sosyal yaşamda sonuncu olan insandır.
edit: bu girimden önce, başka bir giri daha vardı. silinmiş olsa gerek. başlık bana kalmış. öyle işte. paylaşayım dedim.
- genellemelere kurban giden, sosyal ve akademik hayatı bir arada götürebilen ve çok kıskanılan modelleri de vardır bunların.
- sanılanın aksine sosyal hayatla okul hayatını üst üste koyup... öhöm bir arada götüren türleri de vardır.
(fb, 15.06.2007 01:00 ~ 10:03)
- anne hatunun sürekli vaziyette bununla arkadaş olsana! bununla arkadaş olsana ! diye sıkıştırdığı tiptir. halbusikine anne bilmiyordur ki bu tip ziyandır,günahtır...ne gerek vardır?
- genellikle sosyal hayatta da çok başarılı olan kişilerdir. çünkü okul birincisi olmak, hele de sağlam bir okulsa hiç kolay değildir, çalışmaktan çok zeka ister. bu kişiler yeteri kadar çalışarak birinci olur, zekasını sosyal alanda da kullanıp hiçbişeyden geri kalmaz. ayrıca bu tip insanların bazıları hangi sınava girseler birinci olurlar, çünkü birinci olmak tesadüfi değildir.
sosyal yaşamda dibe vuranlar genellikle çok çalışıp anca ilk 20ye 30a girebilenlerdir.
- her zaman emsallerinin inek gözüyle baktığı,fakat yetişkinlerin dahi gözüyle baktığı birincilik.iki zıt durumun birbirini götürdüğü düşünülürse normal olarak algılanan birincilik.bizim için birincilik yeşil sahalarda,at yarışlarında,seçimlerde,sidik yarıştırmada mühimdir.
- bunlar genellemelere kurban giderler, evet, çünkü bu özelliklerini bilmeyenleri şaşırtanları da mevcuttur. hatta birinci olduğu ilan edildiğinde kendisi şaşıran da vardır, düşünün ki bunlar ne güzel anlardır. seni gayet tikky, hatta kafasının içi boş, aklı fikri giyinip süslenip hava yapmak olan biri zannederler, konuştukça şaşırırlar, yeri gelip zamanında okul birincisi olduğunu söylediğinde ağızları açık kalır, sana bakışları değişir, sevginin yanında bir de saygı duyarlar, takdir ederler. güzel şeylerdir bunlar tabi...
- bizim lgs ye girdiğimiz zamanlarda kazandığım okula* birincilik ile giren bir kız vardı.. ülkedeki tüm liselere girmek varken o bizim okula gelmişti. kimisi öğretmen olmak istiyor diyordu fakat asıl nedenin kızın aileden uzak bir yere gitmek istememesi olduğu söyleniyordu..
neyse efendim bu kız okul birincisi ile kayıt yaptırdığında, okul ikincisile aralarında dağlar kadar fark vardı. yani diyeceğim o ki bu kızın lise sonunda da okul birincisi olucağı herkes tarafından tahmin ediliyordu.. zaten ilerleyen senelerde bunun doğru olduğu anlaşıldı.. kız almancadan resime, bilgisayar dersinden kompozisyon a kadar her türlü derste her zaman en yüksek notları almaktaydı.
tabi bu notların doğal sonucu olarakta bizim okul müdürü türkiye derecesi beklemeye başladı. sadece o değil tüm manisa derece bekliyordu. zaten öğretmen lisesi olduğumuz için fazladan gelecek olan 24 puan ı ekleyerek türkiye birincisi olması garanti gibiydi, kimsenin şüphesi yoktu.( burada belirtmek isterim öğretmen lisesinde okuyan bir öğrenci, eğitim fakültesini seçme durumunda ek 24 puan alır. diğer fakülte seçimlerinde ise diğer lise öğrencileri ile aynı şartlardadır. fakat uyanık adamlar, araya ufaktan ek puan yazarak afişleri boy boy asmakta böyle 1. olanların)
sonra bir zaman lise sonda 4 senedir gitmekte olduğu dershaneyi değiştirdiği duyuldu.. birden manisa da yeni açılan fdd ye geçmişti bu zat ı muhterem. yine sonradan anlaşıldı ki eski dersanenin* verdiği avrupa tatili ve bir miktar parayı beğenmemiş olduğundan fdd nin daha cazip teklifini kabul etmiş..
buraya kadar normal gibi gözüksede asıl abes kaçan yer eski dersane ile fdd ye geçiş aşamasında. uğur dershanesindeki rehberlik hocası söylemişti bana meğerse kız ile babası (hatta özellikle babası) dershane dershane dolaşıp kızımın size gelmesi için neler verirsiniz demiş.. hemde manisadaki tüm dershanlerde tekrarlamış bu eylemi. tabi tahmin edilebileceği gibi fdd dışında hiç bir dershane bir şey teklif etmemiş.. kızda fdd e gitmiş bu yüzden..
hikayenin sonuna gelecek olursak, bu kız okul birincisi oldu. ek puansız türkiye 293., ek puanlı türkiye birincisi oldu. fdd ise bütün manisayı onun resimleri ile donattı. ( alt tarafta bir yerde ek puan da yazmışlar tabi). aslında bu sonuç kız için hüsran oldu. çünkü nice burslardan oldu. zaten son duyduğumda kapı kapı dolaşıyormuş babası burslar için. bir de boğaziçi bilgisayar mühendisliğini istiyormuş diye duydum ama oraya girmeside kesin değil. girsede eline bilgisayar dersi dışında fare almaya vakit bulamayan bir insan neden ve ne derece bu mesleği yapmak ister buda bir merak tabii.
bu yazıdan çıkarılacak sonuç okul birincisi bir anlamda kapı kapı dolaşıp kaç para ettiğini öğrenmek. en azından bizim okulda böyleydi.(duffy, 12.08.2008 12:56 ~ 12:59)
|