|
|
- yeni isimler, yeni aileler yaratan olay. tahminen her ailede en azından bir kişi muzdariptir bu hatalardan.
(ramjet, 23.01.2007 00:36 ~ 00:36)
- trakya bölgesinde isimlerin baş harflerindeki h leri yazmayan ("harun" gibi isimleri "arun" şeklinde yazan) memurların yaptıkları hatadır.
- ablamın adını hem yanlış yazmıştı, hem de cinsiyetini. iyi ki ailem zamanında farketmiş. çünkü askerlik yaşı gelince ''kızları da alın askere'' şarkısı gerçek olacaktı. ama mahkeme kararıyla ve şahitlerle gerçek kimliğine kavuştu ablam.
- büşra isimli arkadaşımın isminin nüfusta müşure yazması verilebilecek örneklerdendir, kizcağazla aşure diye dalga geçerlerdi..
- isim konulurken ebeveyne ismin onaylatılması, imzalatılmasıyla uzun zamandır mümkün olmayan hatadır.
- arkadaşımın kırtasiye dükkanında muhtemelen fotokopi için gelmiş ama unutulmuş kimlikleri tuttuğu kutuya gayri ihtiyari bakarken gözüme ilişivermişti bir bayan kimliği medeni halinde bekar yerine bakire yazıyordu. ben hala iyi niyetle bayanın kimliğini unuttuğunu düşünmekteyim
- çok ilginç hatalar olabilir bunlar (bkz: kendimden biliyorum) ne yazık ki, bu hataları düzeltmek tam bir beladır (kağıt işleri yüzünden) 50 farklı yere koşarsınız, herkes başka yere yönlendirir filan. oysa memurlar biraz dikkatli olsa nekadar yükten kurtaracaklar insanları.
not: bana yapılan hatayı sormayın, senelerdir dalga konusu oldu, yarama tuz basmayın.lütfen.
- ben aslında yusuf'tum...
(bkz: yok artık lebron james)(misuf, 23.01.2007 13:24 ~ 13:24)
- bir gün aile yurtdışına çıkmaya karar verir. vizedir pasaport işlemleridir nüfus müdürlüğünden ayrıntılı bilgi istenir...fakat reha muhtara konu olacak türden bir olayla karşılaşılır.
carpathia 1988 doğumludur fakat nüfus müdürlüğüne göre 1990 yılında şuan da baba dediği insanın hanesine gelin olarak gelmiştir evlendiği insan meçhuldur ve merzifonda oturması gerekiyorken fatsanın bir köyüne gelin gitmiştir...
şimdi birincisi bir insan 2 yaşında nasıl evlenir, onu geçtim şuan ki babasının evine gelin olarak gittiyse ikametgahı merzifon nasıl olmaz da fatsa olur? herşeyi bırakın nüfusta evli görünen insanın nüfus cüzdanında medeni hali nasıl bekar yazar!!
tabi bu olay sonrası bütün aile fertleri şoktadır, bu saçma sapan hatayı düzeltmek için bayağı uğraşırlar.
tabi zavallı carpathiacık türlü şakalara maruz kalır. niye düğününe bizi çağırmadın, boşandın mı türünden dalgalarla uğraşır.
fakat işin kötü bir boyutu daha vardır. iyiki yurtdışına çıkmaya karar verilip nüfus müdürlüğüne de başvurulmuştur, yoksa carpathia evlenmek istediğinde "sen zaten evlisin önce boşan" tarzı bir laf işitip orayı duman edebilirdi de...
- bilü derdik, bir bilüfer vardı. biseksüel lüfer gibi..
- yıllarca adını başak sandığım kız arkadaşımın,resmi bazı belgelerde adının başşak olduğunu öğrendiğimde nüfus memuruna soluksuz 10 dakika sövmeme sebep olan hatadır.
başak gibi güzel bir isimle başşak gibi iğrenç bir kelimeyi nasıl karıştırabilirsin be adam.
olmuyor şimdide işte..mahkemelerde sürünüyo kızcağız.
lisede,ortaokulda yoklama listelerinde geyiği yapılmış yıllarca bu kızın.ismini ilk duyan insanda iğrenç çağrışımlar yapmış bu kız.(hiç girmeyelim ayrıntıya)
kim giderecek bu kızın mağduriyetini.yüce yargının dolambaçlı yollarında aylardır akıttığı terden hiç bahsetmiyorum.
bir ş yüzünden genç bir kızın hayalleri ile oynamaya değer mi ?
- cumhuriyetin ilk yıllarında soyadı kanunu'nun çıkartıldığı senelerde nüfus memurlarının bazıları eğitimsiz oldukları ve ankara'dan gelen talimatlarla, karışıklık olmasın diye tuhaf tuhaf soyadları icat etmeleriyle de oluşan hatalar vardır. mesela nüfüs kağıdımı yenileme ile değiştirdiğimde nüfüs dairesindeki şefin soyadı otuzbiroğlu idi. sonrasında bunalıma girip değiştirdiğini öğrendim. yandanverdi, arkadanaldı, hıyar, satılmış gibi birçok soyadı da bence bu hata kategorisine sokulmalıdır.
|