|
|
- uçağın olağandışı durumlarda en yakın piste, olmadı pist yerine müsait olan başka yerlere inmesi olayı. bu olağandışı durumlar;
- motorun durması
- yağ basıncının düşmesi
- motor yangını
- benzinin bitmesi
- kaybolma
olabilir.
eğer mecburi inişe karar verilmişse inilecek yer seçimi büyük önem taşır. yer seçimi öncelikleri sırasıyla:
+ otlak (mera)
+ ekilmemiş ve sürülmemiş tarla
+ ekili tarla
+ sürülmüş tarla (sürülme yönünde)
+ yol (trafiğin akış yönünde)
+ çok sık ormanlık arazi
+ sahil çizgisi
ayrıca eğer mecburi iniş yapılacaksa inilecek yerin uçağa göre pozisyonuna göre 5 tür iniş şekli vardır:
1: istikamette ==> inilecek yer tam karşıda ise
2: 90 derece yandan ==> inilecek yer için 90 derece dönüş gerekli
3: 180 derece yandan ==> inilecek arazi ile aynı doğrultuda, ters yönde uçuluyor.
4: 180 derece baştan ==> inilecek arazi altta kaldı, ilerledikten sonra dönüp inilecek.
5: 360 derece baştan ==> inilecek arazi uçağın önünde ancak uçak çok yüksekte. geri dönülerek alçalıp inilecek.
kek tadında ek: phriksos uyarınca aklıma geldi benim de: uçaklar iniş ve kalkış için rüzgarı karşıdan almak isterler ya hani, heh, mecburi inişte daha da çok isterler. belki motoru yok, benzini yok.. rüzgar taşıyacak uçağı.. bu yüzden rüzgarın geliş yönü de çok önemli. ha bir de phriksos diyor ki inilecek yer üzerinde 3 tur atılması gerekiyormuş. bunu ben de bilmiyordum. sürpriz oldu..(misuf, 08.09.2007 19:10 ~ 20:29)
- (bkz: onur air)
- (bkz: forced landing)
(kl7mu, 08.09.2007 19:35)
|