muhtemelen sesten korkan, tırsan kuşların normal davranışıdır. zaten genelde şehirlerde öten kuşlar olan serçeler çok ürkektir. güçlüce ben bile bağırsam ötmezler. olayı metafiziğe bağlamaya lüzum yoktur.
gece ezandan korkup annesinin yanına giden küçük çocuklar olduğuna göre kuşların da susup kalması gayet normaldir. yoksa bik bik sabaha kadar öter martılar.
beşiktaş'ın yüksek bir kesiminde yaşadığım için her sabaha karşı tersini yaşadığım olay. beşiktaş, darphane civarı martıların gece vakti çatılarda dinlendikleri bir muhittir ve bazı martılar yer bulamadıklarından geceleri minarenin yanındaki apartmanın çatısına yerleşirler. uyanık kaldığım her sabaha karşı o martıların oradan "noluyo ulean!!" nidalarıyla kaçışlarını izlerim...
şurda sabah kahvesini içerken "bugün ne keşfetsem de milleti komalık etsem" diye iç geçirene kadar,madem araştırmaya o kadar meraklısınız,akademik çalışmalarda başarı gösterseniz olmaz mı canlar..ezan okunurken kuş ötse ne olur,ötmese ne olur.
bence onlar bizden öğrenmişler.ezan okunurken müziğin sesi kısılır falan.
arkadaşınla muhabbet ederken birden dört yandan yeri göğü inleten amplifiye edilmiş kuş sesleri geldiğini düşün. sen konuşmaya devam eder miydin? ben gülmekten edemezdim mesela.
eğer hakikaten böyle bir şey varsa, bizim semtteki bütün kuşlar imansızdır. ezandır, cuma hutbesidir hiç sallamıyorlar. içlerinden birinin de gagasının altında uzun beyaz tüyleri var. karl marx'a benzettim kuşu. hayret.
araba alarmı çaldığı zaman da ötmeyen kuşların bir başka yüksek ses olan ezana verdikleri tepki olabilir. araba alarmı sesine tapıyor olamayacaklarına göre.
beyinsel fonksiyonları bir insanınkisiyle boy ölçüşemeyecek kadar küçük olan bir yaratıktan tam olarak beklenebilecek bir davranış. böyle yapıyorlarsa hiç şaşırmam. büyük bir ihtimalle "aman ezan okunurken ötmeyin yoksa cehennemde şu kadar bu kadar yıl yanarsınız" diyen birilerinin sözüne inanmış ve korkuya kapılmıştır.
ne o? kuş diyince alınanlar mı oldu? yok lan! kuş onlar, kuş. beyni yok, düşünemiyor.