görseller
kartvizitli dilenci 

belki ilginizi çeker
  1. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · insanın hayatına sıçan şeyler
  2. · her şey iyi giderken ayrılalım diyen sevgili
  3. · geniş aile
  4. · colin kazım richards
  5. · disko kralı
  6. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  7. · darbeci baro taksim e hoş geldin
  8. · bana şans dile
  9. · kara diller

kartvizitli dilenci  

1. özellikle şehirler arası hatlarda sık görülen en şerefsiz dilenci çeşitlerinden biridir.

artık bu adamlar, garları, otogarları istasyonları büro belirlemiş, hatta utanmadan paranız yoksa akbank mecidiyeköy şubesi 1236141 numaralı hesaba daha sonra da para yatırabilirsiniz diyecek kadar yavşak bir hale gelmişlerdir.

kartın üzerinde yazan genelde şöyle bir metin oluyor:
    ablalarım abilerim, bilmem kaç yaşındayım, falanca sebepten filanca senedir (ya da doğuştan) özürlüyüm, çalışamıyorum bir ekmek parası.

bu adamlar artık köprülerde yere bağdaş kurup donarak dilenmeye üşendikleri için bu yola başvururlar. bir de kartları dağıttıktan sonra geri almaya gelenler olur.

taşralı, çoban bir dayı böyle bir olaya yanımda şahit olmuş:
    madem verecek ne alıyor diyip ne ayak bunlar diye bakışlar atmıştı.
    (venom, 28.02.2007 14:32)
  2. üstünde; "ettiğim dualardan memnun kaldığınızı umarım. lütfen şikayetlerinizi bize, memnuniyetlerinizi dostlarınıza söyleyiniz." şeklinde bir yazı olması muhtemel karttır. bir telefon numarası ve bir e-maille desteklenebilir bu yazı.

allahrizasiicin@dilenci.org.tr

(bkz: hatalıysam ara)
    (sycrone one, 28.02.2007 14:36 ~ 14:37)
  3. geçen hafta haydarpaşa treninde karşılaştığım dilenci tipi.

ilk defa karşılaşmamdan mütevellit şaşırmadım desem , ayrıca taktir de etmedim desem yalan olur. bu ne organizasyon? özenle bastılmış kartlar."beni yormayın" der gibi, sessiz, az tepkiye yol açacak şekilde. altında dipnot: "lütfen kartı iade ediniz", ;"böyle kartlar bastırdık ama bir defalık, paramız gerçekten yok". der gibi.insanlar "hadi lan kart bastıracağına git hede höde " demesinler diye.

belirtmek isterim ki gerçekten kötü durumda olan insanlar var bu ülkede ve eminim ki gerçekten kötü durumda olanlar gururlu insanlar olur, dilenmezler. çalışmaya çabalarlar, bir şeyler yaparlar. ama böyle yapmazlar. insan bir an için vicdanı ile mantığı arasında kalıyor evet ama hepimizin bildiği bir gerçekte, yılardan beri karşılaştığımız annesi böbrek hastası dilenci kızın annesine yeterli parayı yıllardır toplayamaması(!), hadi gerçekten toplayamadı kötü durumdaki ailede, kötü durumdaki annenin hala yaşaması... vs.

konumuza dönelim. haydarpaşa treninde güzelyalı-pendik arasında gördüm bu kızları. giyimleri dilenecek kadar zor durumda olan birine göre gayet iyiydi. kartlar isteyen istemeyen herkesin eline tutuşturuluyor. oturanların dizlerine bırakılıyordu. kızın yüzü gayet asabi bir haldeydi. ilk önce güzellik merkezi broşürleri falan sandım, uzun sürmedi anlamam. karşımdaki iki abla okurlarken gördüm. diğer abla para ararken, "n'yapıyorsun?" diye sordu diğeri. "para arıyorum" dedi. ben olayla ilk defa karşılaşmamın verdiği şaşkınlıkla "yuh ya nasıl bir organizasyonlu dilencilik bu?" dedim. abla ben de öyle tepki verince bıraktı, sonra vermiş olabilir bilmiyorum. dediğim gibi kartların sonunda "lütfen kartı iade ediniz" diye bir ibare var. ablalardan birinden rica ettim. "rica etsem alabilir miyim bir tanesini?" diye. "iade ediniz yazıyor" falan dediler. gülümsedim, attım çantama.şimdi gördüm çantamda ve yazdım buraya. sizin için tarattım ve ekliyorum yazının sonuna ve yorum yapamıyorum daha fazla. zira gerçekten kötü durumda olan birilerinin gerçekten ihtiyacı olan parayı, kolay para kazanma yolu olarak görüp ticarete çevirenlere ne desem boş.

(görsel: kartvizitli dilenci/85149)
    (dörtyapraklıyoncanındördüncüyaprağı, 16.06.2009 11:47 ~ 11:48)
  4. otogarda otobüste başıma gelen hadise elime bir kartvizit sıkıştırılır ve beklenir.kartvizitte şunlar yazar:

muhterem büyüklerim sizleri bir dakika rahatsız ettiğim için özür dilerim babam trafik kazasında vefat etti.3 kardeşimi okutmak zorundayım.allah rızası için bana yardımcı olun kartın iadesini rica eder hayırlı yolculuklar dilerim.

(bkz: ağzın yok mu senin)
    (bkz: ybsg)
    (xaary, 07.11.2009 13:04)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil