karmaşık bir probleme basit bir çözüm getirmek   

adana çık aradan

1. bizim köyde zeka belirtisi olarak ele alınan bir tür yetenek.
    (recai pengül, 23.07.2008 16:37 ~ 16:39)
  2. basit bir çözümü olan problemin karmaşık hale getirildiğini gösterir. bu yüzden problemi karmaşık hale getiren etken ne ise belirlenmeli ve ortadan kaldırılmalıdır. etken bir şahıs ise ve karmaşayı bilerek yaratmış ise çeşitli darp yöntemlerinden biri ile etkisiz hale getirilmelidir. kızılcık sopası bu tür durumlarda işe yarayabilir.
    (mr x, 23.07.2008 17:42 ~ 17:42)
  3. genellikle yanlış olabilir karmaşık probleme kolay çözüm buldum diyen bireyin çözümü -olm 2 işlemde bitti soru -ama olmamış ki
    (wolverinex008, 23.07.2008 17:46 ~ 17:47)
  4. zanaatkarlarda olan bir beceridir bu. yaptıkları bütün o el becerisi isteyen işlerin çok basit yapım teknikleri vardır.
    (ahmak ı hayal, 23.07.2008 17:48)
  5. bütün dahilerin, bilim insanlarının öğüdünü bilmeden de olsa tutan insan davranışıdır. basit düşünün. bir hikaye anlatarak bunu özetleyelim isterseniz. gerçi tam özet olmayacak ama olsun.

adamın birinin başı çatlayacak gibi ağrıyormuş. gitmediği doktor, danışmadığı profesör kalmamış. tomografiler, mrlar, ultrasonlar ne varsa hepsi denenmiş ama yok yok yok bir türlü çözüm bulunamamış. adam artıı bu ağrıyla yaşamaya alışmaya çalışırken berbere gitmiş.

saçını sakalını kestirdikten sonra berber burun kıllarını da almak istemiş. adamın burnunda bulunan uzunca bir kıl dikkatini çekmiş, bunu cımbızla almak daha iyi olur demiş adamımıza. adamımız bir iki mırın kırın etse de kabul etmiş. bunun üzerine bizim berber cımbızla kıla asılmış. ben diyim 5 cm siz deyin 10 cm kıl süzülerek burundan çıkmış. adamın canı ölesiye yanmış ama baş ağrısı da bir anda kesilmiş.

netice itibariyle bu hikayeden birçok sonuç çıkarılabilir ama bize uygun düşeni şudur ki "en çözülmez, karmaşık görünen sorunların çözümü aslında çok basit olabilir".

hakkını teslim etmek adına bu hikayeden "hiç kimsenin görüşünü yabana atmamak gerektiği" fikrini de edinebiliriz. ben edindim şahsen.
    (diazepam, 23.07.2008 17:53)
  6. özdemir baba şöyle diyor (yaklaşık olarak): kurgusunda hata olan bir problemi, hatayı farketmeden doğru çözen değil, çözemeyen kazanır.

(bkz: özdemir asaf)
    (tutkulu düş, 23.07.2008 17:57 ~ 17:57)
  7. - çok yetenekli, okuduğu kitaplar küçük bir ilin kütüphanesini rahatlıkla doldurabilir, su topu, squash, rüzgar sörfü, yamaç paraşütü ve daha bir ton sporla ilgileniyor, ucla mezunu, doktorasını mit'de yapmış, hemen her konuda söyleyecek bir şeyleri var bir felsefe profesörüyle yaptığı nietzche tartışması hala gözlerimin önünde, profesör saklanacak delik aramıştı, yatakta harikalar yaratıyor, borsada da çok iyi daha geçen gün 3 milyon dolar kar etti, beni sevdiğini söylüyor ama garip bir şey var çözemediğim onunla ilgili.

- ibnedir.!
    (mevlana beni görse sen gelme derdi, 23.07.2008 17:59)
  8. - nesi var?
    + hmmm... karbüratör üzerinde bulunan metal aksam çeşitli dış etkenler sebebiyle oksitlenerek işlevsiz duruma geldi sandım lâkin sorunun ana kaynağı oksitlenme değil, karbüratör üzerinde genişlemeye sebep olan bir arıza olduğuna kanaat getirdim.
    - meme yapmış yani.
    + ehe! evet ama böyle anlatınca daha çok para alabiliyoz.
    (şizofren ev kedisi, 23.07.2008 18:07)
  9. (bkz: soru karmaşıksa çözüm basittir)
    (boğazda kalan portakallı draje, 23.07.2008 19:35)
  10. (bkz: mühendislik)
    (eksiksizuyum, 23.07.2008 19:41)
  11. bir bilim insanının yapacağı bişeydir. günlük hayatta olmuşsa soru karmaşık değildir, karmaşık görünüyordur. eğer harbiden karmaşık bi soruya basit bi çözüm getirmiş olsaydı, adı newton'la, pythagoras'la* * beraber anılırdı.

(bkz: integral)
    (bkz: türev)
    (bkz: arşimed)
    (bkz: gauss)
    ....
    (bcrichkerrykingwarlock, 23.07.2008 19:41 ~ 19:42)
  12. (bkz: pratik zekâ)
    (dendelis, 24.07.2008 09:56)
  13. farklı bakış açılarıyla bakmaktan da olur. bilim dallarının olaylara farklı açılardan bakması, farklı çözüm yollarına sahip olması karmaşık görünün bir problemi kolay bir şekilde çözmede yardımcı olur.
    (yeşil başlı gövel ördek, 24.07.2008 10:28)
  14. problemi ertelemektir. hatta problemin ileride daha büyük bir problem olarak karşımıza çıkmasını sağlamaktır.

ekonomiden gidersek; ekonomi komplekstir. çok sayıda parametresi olan karmaşık bir yapıdır. cari açık kırk milyar dolar olmuş. yıllardır kalıcı çözümler getirmek yerine, sırf o anki cari açığı kapatmak adına faizleri bilmem kaç puan artırarak aç kurtlar gibi bekleyen sıcak parayla açığı fonlarsın. bugün fonladın. gelen o fonlar senin bildiğin veya bilmediğin yerlerini kemire kemire ileride daha büyük cari açıklar vermene neden olacaktır. bu çözüm gibi görünen basit çözümleri uygulamak yerine, en az ekonominin komleksliği kadar kompleks argümanlar kullanacaksın ki problemi gerçekten çözebilesin.

faizleri yükselterek kalıcı olarak cari açıkları yok eden, yoksuluna erzak dağıtarak kalkınan bir ülke modeli yoktur. basit çözümler gaz almaktan öteye gitmez. gazın kaynağını ortadan kaldırmalı.
    (ulysses i anlamadım, 24.07.2008 11:03)
  15. büyük iskenderin gordion da düğümü çözmek yerine kılıcıyla kesmesi en güzide basit çözüm örneklerindendir.
    (evinin kadını çocuklarının anası, 24.07.2008 11:04)
  16. popülist ve anti-intelekt amaçlarla girişilen indirgeyici bakış açısının göstergesi bir çabadır. çok tesadüfi olarak bazen karmaşık bir problemin çözümünü bir paradigma farklılığından ötürü kimse görmemiş olabilir. buna karşılık çoğu zaman kaderiniz, ananızın en akıllı çocuğunun siz olmadığını yaşayarak öğrenmenizdir. yönetim bilimi gurusu deming'in bir kitabında bahsediyordu bu fenomenden. diyordu ki: "içinden çıkılmaz görünen her büyük problemin bir anda akla geliveren, son derece basit, anlaşılır ve kolay uygulanabilir bir çözümü mutlaka vardır, ve o çözüm yanlıştır."
    diğer bir deyişle karmaşık bir problemin çözümü kestirip atmaya dayanamaz, hemen her zaman çözüm de son derece girifttir.
    (earendill, 17.08.2008 11:28 ~ 11:29)
  17. (bkz: wei wu wei)
    (neo, 17.08.2008 11:30)
  18. yaşamaktır.koskoca bir dünya'da, milyarlarca insanın, olayın, türlü entirikanın içinde yaşamı sürdürmektir, sürdürebilmektir. basite indirgeyemeyenler ise bozulmuş veya çökmüş bir psikolojiyle boğuşmaya mahkumdurlar ve en kötüsü de, bunun nedenini asla anlatamazlar çünkü bilirler anlatsalar da anlaşılmazlar.hayat, uzun vadede basit, kısa vadede çözümü zor ve karmaşık bir problemdir.eninde sonunda çözülür, o ayrı tabii.
    (just perfectt, 17.08.2008 15:53)