kar 

sayfa  / 3
adana çık aradan

1. kara şimşek dizisindeki kit'in tıpatıp aynısı olan kötü ikizinin adı.
    aralarındaki görsel olan tek fark kit'in ışığının kırmızı, kar'ınkinin ise sarı olmasıydı
    (darkelf, 19.03.2004 02:29)
  2. bir orhan pamuk romanı.
    (makteo, 24.03.2004 20:06)
  3. kazanç.
    (headfucker, 16.07.2004 18:35)
  4. toplam hasılattan toplam maliyetin düşmesi ile elde edilen değerdir
    not:ekonomi ders notlarından alıntıdır
    (agust bocuu muittin, 04.09.2004 12:41 ~ 12.12.2006 11:56)
  5. yoğun yağışı nadiren itünün tatil olmasına neden olur.
    (juda, 17.11.2004 16:36)
  6. yağdığında haliyeti ruhiyemde önemli değişikliklerin olmasına sebebiyet veren ve beni adeta çocuklaştıran, taklı attıran o beyaz şey
    (boundless, 18.11.2004 23:19)
  7. ankara'ya ayrı bir yakışır. insanın dışardan içeriye giresi gelmez. yüksek bi yere çıkıp öyle izlemek istersiniz şehri.
    (creepingdeath, 25.11.2004 17:44)
  8. küçükken "evladım beyaz peynir ye kar yağsın" cümlesiyle bizleri kandıran ailelerimizin kullandığı çok sevimli beyaz parçacıklar. bunların molekülleri genelde yıldızımsı yapıda olur.
    (epakman, 25.11.2004 17:45)
  9. çekmece,beylikdüzü taraflarında şu an vuku bulan doğa olayı..
    (ozzmosis, 04.02.2005 15:15)
  10. iki anlamlı sesteş bir kelime olup, kömürcüler için tek anlamı vardır.
    (sidar, 12.03.2005 13:18)
  11. istanbul üzerinde eğreti durur. zira istanbul da londra gibi yağmur şehridir.
    (comatose, 16.11.2005 19:54)
  12. duyduğum en güzel şiirlerden biridir:

kar yağdı durmadan üç gün üç gece,
    tıkandı geçitler yollar kapandı.
    yalnızlığın buzdan çetelesinde
    kimseler umursamadı karı.
    yüzlerinde iğreti bir kibirle
    hep düşürmekten korktukları,
    dalıp gittiler günlük işlerine.

diz boyu birikmiş kar içinde
    yürürdük uzatarak açtığımız kanalı,
    iki kar güvesi gibi sokaklarda seninle
    anardık bütün yitik aşkları
    bu karlı kış gününde.
    güngörmüş dağlara karşı
    sımsıcak öpüşürdük sarılıp birbirimize.

-sevgilim, yanımda olsaydın keşke!

şölensiz, sevinçsiz yaşıyoruz şimdilerde,
    bir iğdiş ve buruşuk zamanı.
    kimsenin türküsü yok dilinde
    karşılayacak yağan karı
    coşkulu ve sarhoş sesiyle.
    bıçak açmıyor ağızları;
    acı, yalnız acı var yüreklerde.

kar yağdı durmadan üç gün üç gece,
    yaslandı duvarlara, kapıları zorladı,
    pencerelerden baktı ev içlerine.
    kar hiç böyle kimsesiz kalmadı
    kendi özgül tarihinde.
    çıngırakların, kızakların karı
    yağdı herşeyin üstüne sessiz bir öfkeyle.

birikti bir çamaşır ipine bile.
    saçaklardan sarktı,
    attı kendini gürültüyle yere,
    kimse sahip çıkmadı;
    yığıldı kaldı duvar diplerine.
    yalnız kuş ayakları
    bastılar incelikle göğsüne.

-sevgilim, yanımda olsaydın keşke!

kar var yaşadığımız günlerde.
    umutsuzluk çevremizi kuşattı,
    kıtlık kıran gündemde.
    yine de ele güne karşı,
    özenle saklıyorum yüreğimde
    sana duyduğum aşkı,
    dört yanım kar içinde.

metin altıok
    (püskül, 16.11.2005 20:38)
  13. koskoca insanları bile çocuklar gibi koşturup oyun oynatabilen yegane doğa olayı.
    (kurabiye, 16.11.2005 21:03)
  14. 21 kasım 2005 tarihinde istanbul'a uğrayacak olan şeymiş. şimdiden başlık parsellemekte fayda görüyorum.
    (bkz: başlık mafyası)
    (cerceve, 19.11.2005 21:14 ~ 21:15)
  15. arnavutca penis demek.
    (kulaksızmidas, 14.05.2006 11:32 ~ 11:32)
  16. eskimoların en iyi bildiği şey olduğu için dillerinde seksen tane bu anlama gelen kelimenin olduğu rivayet olunur
    (abece, 02.07.2006 23:01)
  17. (bkz: ankara)
    (spotless mind, 04.11.2006 18:24)
  18. güney insanlarının pek bi özlediği şey..
    (absinthe, 04.11.2006 20:26)
  19. kanımca yeryüzünde yasanan en romantik doğa olayıdır
    (maymun istahli sevimli cocuk, 01.01.2007 21:34)
  20. orhan pamuk un yazdığı en din içerikli roman bundan dolayıdır ki yazarın amerika da en çok satan romanıymış.
    (megae, 05.01.2007 00:45)
  21. hakkında onlarca haber yapılmış kimilerine göre vatan haini kimilerine göre türkiye'yi avrupada gerektiği gibi temsil eden bir adamın okuduğum ilk kitabı.içimde çok önceden beri bir şekilde popüler olmuş yazarların kitaplarını okumama gibi bir hastalık vardı.zaten bu sıralar baya bir şekilde konuşulan ve nobel edebiyat ödülünü almış birinin kitabını okumak kesinlikle bu prensibime aykırıydı.fakat istatistik hocasının "finalde bir orhan pamuk kitabı okuyup gelin" lafı üzerine zaten bok gibi olan istatistik için orhan pamuk'un bir kitabını okumalıyım diye düşündüm.ve orhan pamuk'un tek siyasi romanım dediği "kar"ı seçtim.
    doğu anadolu'nun ücra bir şehrinde kars'da geçen roman sanıyorum kendisine yöneltilen pek çok "siyasi" eleştiriyi barındırmayacak kadar güzel bir kitap.özellikle orhan pamuk'a isnat edilen "vatan haini" ve bugünlerde bazı muhafazakar gazetelerde iddia edilen * "din düşmanı" sıfatlarını bu kitapla asıl olarak kazandığını da belirtmek de fayda var.kitabın içerisindeki anlatım şekli sanıldığının aksine cahil , para için ve ün için milletini satmış , beceriksiz bir intihalci yerine , gerek muhafazakar , gerek islamist , gerek kürt milliyetçisi , gerekse ingiliz dili ve edebiyatı konusunda çok okumuş , doğu anadolu’nun ve hüzünlü şehirlerin ruhunu iyi anlamış bir yazar portresi çiziyor.

bazı yerlerde iki farklı kimliğe mensup şahısların konuşmaları öyle gerçekçi bir şekilde aktarılıyor ki, tartışmanın seyrinde bir türlü ağır basan taraf anlaşılamıyor. elbette bunu öne sürülen siyasal tezlerle birlikte yaptığı için "gerçeğine uymamış" denilecek bir karakter bile olduğunu sanmıyorum. aslında özde bu siyasi "kurgu" ön plandaymış gibi gözükse de ,bütün bu kurgu romanın arka planını oluşturuyor. yazar bize bir şeyler anlatıyor. aşktan, allahtan, inançtan, dinden, sefillikten, kendini beğenmişlikten, kahramanlıktan, yakarıştan, ölümden, saflıktan bir şeyler...
    romanın ana karakteri “ka” ile kendimi çok benzeştirdiğimi, kendimi onun yerine koyduğumu yalanlamayacağım, çünkü karakter olağanüstü bir şekilde tanımlanıyor ve en çok da kitabın adına yaraşır şekilde “ka” ve “kar” ile ilginç bağlantılar kuruluyor. özellikle kitabın bir yerinde ka’nın, kitabın yan karakterlerinden şeyh saadettin efendi ile konuşmasında dile getirdiği:
    “kar bana allah’ı hatırlatmıştı, bu alemin ne kadar esrarengiz ve güzel olduğunu, yaşamanın aslında bir mutluluk olduğunu hatırlatmıştı kar “ söylemi nedense bana sezai karakoç’un kar şiirinde geçen şu dizeyi hatırlattı:
    "allah kar gibi gökten yağınca”

bu benzetme ne tesadüftür ki ka karakterinin kendi içsel mücadelesinde ana ilişkiyi oluşturuyor.
    muhafazakâr kesimin dile getirdiği “türbancıları terörist gibi gösteriyor” söylemi ise sanıyorum yersiz. çünkü kitap da yansız bir dil oluşturulmaya çalışılmış ve laisist kesim ile islamist kesimin mantıksız yorumları kendi ağızlarından çok güzel bir şekilde eleştirilmiş.ayrıca roman karakterlerinin kendi siyasal görüşlerine göre “etkin” bir işlev gördükleri ve kendilerinden bekleneni yapmaları , kitabın aslında bu siyasal karakterlere ne kadar önem verdiğini gösterir vaziyette.pkk’lılara gerilla dediği noktaya eğilirsek; bunu “kürt milliyetçilerinin” ağzından yaptığı ve pkk’yı yahut diğer siyasal düşünceleri tasvip ettiği bir satırın bulunmadığını düşünürsek o kadar da önemli değil.kürt milliyetçisi denilince yanlış anlaşılmasın bildiğiniz pkk'lı karakter işte.
    tabi diğer yandan karsta yoğun bir ermeni mirası havası oluştursa da “soykırım” iddiaları noktasında “iki tarafta birbirini katletmiştir” tezini kabulleniyor.
    velhasıl kelam okunması gereken bir kitap.
    (madbrother, 06.01.2007 16:35 ~ 16:40)
  22. iskenderunlu olan 3 ev arkadaşınızın sizi sabahın 6 sında la la la kalk kar yaayo lan diyerek uyandırdıkları meteorolojik olay. ayrıca bu elemanların yerdeki yaklaşık 3 milimetrelik kar örtüsünde kar topu oynamaya çalışmaları ayrıca irdelenmelidir.

(bkz: arabın oğlu olmuş tutmuş çükünü koparmış)
    (jkfl, 14.01.2007 15:48)
  23. ve kaplan...(bkz: kar ve kaplan)
    (parpali, 14.01.2007 19:05)
  24. bu sene bir türlü istanbula şöyle ağız tadıyla yağmayıp; insanları o huzurlu sessizliğinden, iç açıcı beyazlığından, geceleri seyrine dalıp hayallere düşmekten, yağışını seyredip kıpır kıpır olup hep daha çok daha çok yağsın istemekten, kışı adam gibi yaşama zevkinden alıkoyan, yağmurdan daha soft* ve daha katı bir yağış şekli..
    (chocolattes, 14.01.2007 19:24)
  25. "kar"'dan adam da yapılır..
    (micu, 14.01.2007 19:32)
 sayfa  / 3