|
|
- imalatta kalite arttırmaya yönelik, organizasyoda büyük sıçramalara değil de küçük iyileştirmelerle büyük kazançalar sağlamaya yönelik temeli uzakdoğuda atılan felsefe
- (bkz: kaizen corporation)
- (bkz: sürekli iyileştirmek)
- (bkz: 5s)
(bkz: business process reengineering)
(bkz: extreme programming)
(bkz: kanban)
(bkz: lean production)
(bkz: poka-yoke)
(bkz: theory of constraints)
(bkz: tpm)
(bkz: toyota production system)
(bkz: training within ındustry)
- toplam kalite yönetimi dersi alan bünyenin ağız dolusu küfür ettiği felsefe.
- japonca’da kai, değişim; zen ise iyi, daha iyi anlamına gelmektedir. kaizen de bu yoldan daha iyiye ulaşma, gelişme ya da genel kullanım anlamıyla sürekli gelişme demektir. bu sözcük japonya’da sürekli gelişmeden çok ‘sürekli gelişme isteği’ şeklinde kullanılır. çünkü kaizen sadece işletmelerde kullanılması gereken bir sistem olarak değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi olarak düşünülmektedir. evde, işyerinde, okulda ve hastanede, kısaca her yerde ve her zaman uygulanabilir. bu isteğin duyulduğu her yerde, daha iyiye, daha güzele götürülebileceklerine inandıkları kavram.
- sürekli iyileştirme anlamına gelen bir japon yönetim felsefesidir. varolan yapıyı koruma ve sürekli olarak iyileştimeyi amaçlar. toplam kalite yönetimi şemsiyesi altında yer alır. herkesin katılımını amaçlar ve yavaş şekilde sürekli olarak iyileştirme sağlar.
- japonların ortaya attığı ve toplam kalite yönetimi konuları dahilinde işlenen (adım adım ilerleme ve gelişme) demektir. fil çaplı projeler, bit çaplı projelere bölünmek suretiyle halledilebillir, çözümlenebilir de der.
- japonca'da kai, değişim anlamına gelir. zen ise daha iyiye gitmek anlamında kullanılır. kaizen de sürekli iyileştirme ve geliştirme anlamlarında kullanılır. bu kelimeye ikame olarak kullanabileceğimiz kelime tekamul'dür.
|