görseller
improbableimprobable
improbable 
belki ilginizi çeker
  1. · improbable
  2. · adam fawer
  3. · laplace ın şeytanı
  4. · olasılıksız
  5. · okumadım ama çok saçma
  6. · david caine
  7. · aşık olunan roman karakterleri
  8. · solcu kızların verebilitesi
  9. · film ve kitapları on saniyede özetlemek
  10. · olasılıksız
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · onur öymen
  2. · dinde zorlama yoktur
  3. · her şey iyi giderken ayrılalım diyen sevgili
  4. · yılmaz özdil
  5. · erkekte ses tonu
  6. · behlül sözlük yazarı olsa kullanacağı nick
  7. · 2012
  8. · this mortal soil
  9. · manga

improbable  

sayfa  / 5
  1. (bkz: olasılıksız)
    (neverwinter nights, 11.12.2006 02:11)
  2. adam fawer'in şansı, tesadüfü ve hayatın enteresanlığını anlatan bir solukta okunabilecek kitabı.
    (neverwinter nights, 11.12.2006 02:12 ~ 02:13)
  3. ayşe şirin okyayuzun çevirdiği bir adam fawer kitabı.okudum ve herkese tavsiye ederim...
    (yoyo teşekkür etmene gerek yok, 18.01.2007 03:33)
  4. orjinal adı improbable olan kitap. kitabın içeriği chuck palanhiuk un eserlerine benzese de dili hiç de onun gibi çarpıcı değil sıradandır. çok sürükleyici olmakla birlikte kuantum fiziği, görelilik kuramı, heisenberg kanunu, psikoanalitik yaklaşım, olasılık, maxwell, laplace, newton kanunları, termodinamik yasası ve daha bir çok kanun ve kurallarının başarılı entegresiyle inanılmaz sonuçların çıkarıldığı hayret verici kitap.
    (jimela morrison, 05.02.2007 21:25)
  5. ilk sayfadan itibaren okuyucuyu saran bir kitap, çünki çok ilgi çekici konulara parmak basıyor. edebi olarak çok şey beklemeden okunursa çok büyük bi keyif vermesi, hele ki bu tarz olasılık hesaplarına azıcıkta olsa ilgi duyuyorsanız içindeki bilgiler sizi çok ama çok şaşırtacak. ilk sayfa bir poker masasında başlıyor ve esas oğlanımızın texas hold'em oynarken yaptığı hesapları görünce pokeri bunları hesaplayarak oynamaya çalışabilirsiniz ama pek tavsiye etmem şahsen denedim ki ortalamanın üzerinde bi matematiğe sahip olsamda sadece kafam daha çok karıştı.

(bkz: süperzeka olmadığının farkına varmak)
    (leonard shelby, 17.02.2007 23:33)
  6. olasılık, quantum fiziği, insan fizyolojisi ve felsefenin bolca macera ile harmanlandığı inanılmaz sürükleyici, nefes nefese okunan film tadında büyüleyici bir kitap. kitap ilerledikçe okuma ve seyretme eylemleri arasındaki farklar kayboluyor. kendinizi kitabın içindeymiş gibi hissediyorsunuz. üstelik pek çok matematik ve fizik hocasından dahi iyi olasılık ve quantum fiziği anlatıyor.
    http://www.improbablebook.com/...
    (chrystal, 16.03.2007 22:15)
  7. da vinci'nin şifresi tadında son derece sürükleyici; ancak bir süre sonra unutulacağını düşündüğüm kitap. yine de bence okunması lazım; zira anlatmak istediğini, ki bence ana karakterin özelliği bu, gayet güzel anlatıyor.

bir de ana karakter david caine ile lost'taki desmond'un sahip olduğu iddia edilen güç bayağı benziyor gibi geldi bana.
    (twinkle, 16.03.2007 22:35)
  8. (bkz: kozmik haydutlar)
    (the killer, 05.04.2007 13:00)
  9. ele aldığı konular açısından çok ilgi çekici olan, insanda hep merak uyandırmış, hala da uyandıran, evrenin sınırlarına da değinmiş konusu yüzünden çok sattığına inandığım kitap. fizikle ilgili kısımlar baya hoşuma gitti. filminin çekileceğine kesin gözüyle bakıyorum nedense. güzel kurgu deyip bitirmek isterim.
    (stewartgilligangriffin, 07.07.2007 15:45)
  10. allah için sürükleyici, ama onun dışında pek çok eksiği olan kitap. konusu vs. hakkında zaten yazılmış olan şeyler yerine bahsettiğim eksikliklere değinelim:

kitap, olasılık teorisiyle başlıyor ve olasılık mevzuları hakkında birkaç ilginç veriyle yazar, okuru öyküye dahil etmeyi amaçlıyor. yalnız bu konuda, çok önemsemediğim ama gözden kaçmayan bir ayrıntı var; dünyanın göktaşı çarpması sonucu yok olma olasılığıyla ilgili kitabın yanlış bir iddiası söz konusu. ama esas sorun şu ki, kitaba adını dahi veren bu olasılık mevzusu, kitabın ilerleyen bölümlerinde kendine pek yer bulamıyor ve çok daha başka bilim alanlarına kendisini bırakıyor. bu da kitabın aslında ne anlatmak istediğinin pek de belli olmadığını gösteriyor.

laplace'ın şeytanı, tıpkı platon un mağarası, ryle'ın* üniversitesi, schrödinger in kedisi, descartes ın cini gibi bir alegoridir ve laplace, bu şeytanı tüm kanunları bilen olarak tasvir etmiş, şeytanın tüm kanunları bildiği takdirde geleceği öngörebileceğini söylemiştir. yani laplace'ın şeytanı diye bir "varlık" söz konusu değildir. gelgelelim, olasılık teoreminden yola çıkıp bambaşka diyarlara akan kitapta böyle bir "varlık", hatta insan söz konusu ve adından olasılık teorisi üzerine kurulmuş bir kitap gibi dursa da, kitap aslında bu saçma ve komik laplace'ın şeytanı yorumu üzerine kurulu. fizikçi, hele ki kuantum fizikçisi hiç değilim ama eminim bir fizikçi bu kitabı okusa kendini laplace'ın yerine koyar ve laplace'ın şeytanını başka bir tarafından anlayan adam fawer kişisine anladığı yerinden gülerdi.

kısacası, zevkle okunan ama bu gibi ölümcül hataları nedeniyle şiddetle tavsiye edemeyeceğim bir kitaptır kendisi. birkaç ay önce 3. basımını okuduğum ve şu an 10. basımın piyasada olduğu da düşünülürse, holivuddan bir cengaverin üzerine atlaması an meselesi olarak görülebilir.
    (ksilofon, 18.07.2007 19:54)
  11. son dönemde okuduğum kitaplar arasında kesinlikle en güzeli olan, deli gibi sürükleyici bir adam fawer romanı. arka kapağında ''bitirmek için yarını, başkasına anlatmak için bitirmeyi beklemeyeceksiniz'' yazar, ki gerçekten de öyle olmuştur. eğer rakamlarla ve garip matematik hesaplarıyla uğraşmayı seviyorsanız; kendinizi masanın başına geçmiş deli gibi kitaptaki olasılıkları hesaplamaya çalışırken bulabilirsiniz. bir de hayattaki bazı doğrularınızı (özellikle şans üzerine olanları) yeniden sorgulamanıza neden olabilir.
    (bkz: improbable)
    (heart shaped glasses, 05.08.2007 13:05)
  12. "dünyaya dev bir göktaşı çarpacak ve uygarlık yokolacak. jeofizikçilere göre her yıl bunun olma olasılığı milyonda bir. insanoğlunun atalarını da hesaba katarsak, yedi milyon yılı aşkın bir süredir bu gezegende varlığımızı sürdürdüğümüze göre bir gök taşının bugüne kadar bizi yok etme olasılığı yüzde yediyüz. yani anlayacağınız, bir kere değil , yedi kere ölmüş olmalıydık şimdiye." şeklinde, olasılıktan anlamayanları kandırmak amaçlı bir girişte bulunan adam fawer kitabı. kitap kuantum hakkında bolca bilgi veriyor, ancak benim gibi kuantumdan anlamayan biriyseniz kafanızı allak bullak etmesi olağandır. heyecanlı ve akıcı olması kitabın en çekici yanı.
    (patheticpoet, 30.08.2007 22:05)
  13. istatistikle ilgili kısımları oldukça yüzeysel bulduğum, diğer yandan kuantumla ilgili bölümlerinden hiç birşey anlamadığım, acaba ben mal mıyım sorunu okurken sık sık sorduğum, roman gözüyle bakıldığında okunabilirliği yüksek olan kitap.
    (premature bebek, 22.09.2007 04:34)
  14. bazı kesimlerin filminin yapılmaması için fawer türbelerine gidip türbenin yakınındaki ağaçlara dilek mendili bağlayabileceği kitap. halbuki, laplace'ın şeytanı biliyor ki, sözlük başına 15 sayfa spoiler manyağı yorum-"hadi lan ordan"-"vaov neymiş bea" girisi için ve yine o şeytanın günlerce poker oynayarak kazanamayacağı kadar para için başka bir yol yok gibi bir şey. hatta dur hesaplayayım, hesaplıyorum, 0.006 saniye sürdü, %0,3654.
    (sonador, 12.10.2007 22:53)
  15. edebi anlamda bir şey vaad etmeyen ancak bu açığını sürükleyici ve ilgiyi sürekli dinamik tutmasıyla kapatan müstakbel bir hollywood filmi adayı kitap.

ister istemez quantum fiziğine, olasılık hesaplarına ilgi uyandırması cabası. okuyun.
    (maslow, 26.10.2007 03:30 ~ 03:34)
  16. bir solukta okunan kitaptır. okuduktan sonra insanın fizikçilere matematikçilere ve onlarınkuramlarına ilgisi artar araştırma isteği dolar (ne yazıkki kuramlarını fazla anlayamasam da özlerini kaptım) heisenberg, laplace ve bir çoğu. bilimsel nitelik taşıyan bir romanda kabul edebiliriz. filme uyarlanması gereken romanların başında olmalıdır.
    (cyclops1988, 05.11.2007 23:50)
  17. istatistiğin neden varolduğunu anlayamayanlara yardımcı olan bir kitaptır. ayrıca kuantum fizik okuyanlara da faydası dokunacaktır kesinlikle. faydacı bakış açısıyla bakmaya devam edersek, dili çok enfes olmasa da kurgusu ve değindiği konular sebebiyle kesinlikle zihin açıcı ve sürükleyici bir roman ki, sürükleyici öyle kolay kolay demem her kitaba. velhasıl-ı kelam, okuması kolay ve keyifli ilgi çekici kitaplardan biri.
    (sirona, 22.11.2007 01:28)
  18. (bkz: laplace ın şeytanı)
    (sirona, 27.11.2007 01:37)
  19. bana olasılığa dair, geçen dönem aldığım dersten daha çok şey öğreten roman.romandaki olasılık dehasıyla kıyaslayınca insan kendini ezik hissedebiliyor.
    ayrıca kitabın epilepsi hastalarına farklı bi gözle bakmamı sağladığını da söyleyebilirim.
    (pennywise, 27.11.2007 01:54)
  20. fotoğraf makinesi ve bir silahın benzer yönleri olabileceğini farkettirmiş kitap.

-spoiler-

jasper bloğun etrafında bir tur daha attı. ses'in kendisine 'hadi' demesini bekliyordu. daha önce hiç silah kullanmamıştı ama bu onu endişelendirmiyordu. resim çekmek gibiydi bu iş: odakla ve bas. aralarındaki tek fark bir nikon kamera, 9 milimetrelik bir lorcin l gibi geri tepmezdi.

-spoiler-
    (options, 13.12.2007 04:48)
  21. herşeyden önce kapak tasarımıyla ilgimi çekmiş kitaptır..kapakta kitabın konusunu oluşturan kavramlar hoş bir bütünlük içinde bir aradadır..iskambil kağıtları ve bir çift zar,köstekli bir saate gizlenmiş koskoca bir zaman..olasılıklar üzerine kuruludur..almanca ya sıfır olarak çevrilmesiyse bana göre hoş bir ayrıntı...kitabın arkasında büyük harflerle "bitirmek için yarını,başkasına anlatmak için bitirmeyi beklemeyeceksiniz"..yazar..iddaalı bir yaklaşımdır bu..ama hakkı verilmiştir..önsözde ise olasılık konusunda hatalı bir yaklaşımda bulunulmuştur..söz konusu yazı şudur:insanoğlunun atalarını da hesaba katarsak,yedi milyon yılı aşkın bir süredir bu gezegende bulunduğumuza göre,bir gök taşının bugüne kadar bizi yok etme olasılığı yüzde yedi yüz..yani anlayacağınız bir kere değil yedi kere ölmüş olmalıydık şimdiye"..bence yazar beklenen değer ve olasılık kavramlarını karıştırmıştır..burda beklenen değer 7 dir ancak hiçbir olasılık %700 olamaz..kitaba gelince romana adam fawer'in kumar masası tasvirleriyle başlanır..kitabın kahramanı olan caine gözünü kırpmadan karmakarışık olasılık hesaplamalarının içinden çıkabilen bir istatistik hocasıdır..gerçekten parlak bir zekaya sahiptir..olasılığa olan bağlılığı kumar masasına kadar uzanır..epilepsi hastasıdır caine..bundandır ki bir süredir üniversite hocalığına ara vermiştir..abisiyse bir şizofrendir..caine in de şizofren olma olasılığı vardır..zaten olasılıklar üzerine kuruludur caine in hayatı..hiçbir olasılık gözden kaçırılmamalıdır..caineni şizofreni kabusuyla dolu geceler beklemektedir..kitap laplace in şeytanı,determinizm ve buna karşılık kuantum fiziğiüzerine kuruludur denilebilir..laplace in şeytanı laplace'in teorisine göre herhangi bir anda evrende bulunan kuvvetlerin tümünü, evreni oluşturan nesnelerin pozisyonları ile birlikte bilen ve bu sayede evrenin geleceğini de bilebilecek olan sanal varlıktır..bir teori olan bu yaklaşım kitapta caine e uyarlanarak kişilselleştirilmiştir..kitap hemen hemen 50. sayfadan sonra ilgi çekici ve sürükleyici bir hal almakta elden bırakılamamaktadır..güzeldir..belki edebiyata doymak için değil ama eğlenmek biraz da bilgilenmek için iç rahatlığıyla okunabilir..
    tavsiye edilir..
    (evrenin sonundaki babil balıgı, 17.12.2007 17:34 ~ 23.01.2008 23:15)
  22. sinema tekniğinin romana uyarlanmış harika bir şekli olan kitap. okumaya başlayınca kahramanlar arasında ki farklılık ve uzaklık beyninizde soru işaretleri oluştursada harika bir kurgu ile kahramanların hepsi yanyana gelir kitabın ilerleyen sayfalarında.

zaten sırf bu kurgu ve konu farklılığı delik açıyor adamda. edebi bir tat bulmak zor kitapta.

sinema tekniğinin kullamasından yola çıkarak, bir filminin çekilmesi kuvvetle muhtemeldir. belki de yazar adam fawer böyle istemiştir. bazı bölümlerinde bilimsel konulara derinlemesine dalmasıda kitaba ayrı bir çekicilik kazandırıyor.
    (psikopat yazar, 16.01.2008 20:51 ~ 21:07)
  23. bu kitaba başladığımda aklıma önce paulo coelho'nun kitabı zahir sonrasındaysa nicolas cage'in filmi next geldi. kitap ilerledikçe dan brownlaşsa da iyice next ile benzeşti. ama olasılık hesaplamaları ve fizik kuralları işin içine girince benzersiz bir hal aldı. dan brown'un dijital kalesi'ni okuduysanız bir kaç karakterin bayağı benzeştiğini göreceksiniz. ayrıca dün farkettim ki insanı adım atarken bile ya bu adımı atınca kim bilir kaç milyon insan etkilenecek şeklinde paranoyak düşüncelere de sevketmektedir. bir nevi kelebek etkisi paranoyası oluyor insanda. okuyun pişman olmazsınız.
    (cursedpower, 27.01.2008 12:23)
  24. çok yakında filmi de çıkar diye bekliyorum. ama kitap kadar güzel olabileceğini sanmam. grangeın kitaplarının uyarlaması gibi hüsrana uğratır okuyucuyu diye düşünüyorum. kitabın sonunda yaşadığım şoku uzun süre atlatamadım. matemaitk ve fiziğe ilgi duyanların kesinlikle kaçırmaması gerek olasılıksızı. aslında bazı bölümler akla mantığa sığmıyormuş gibi gelse de zaten kitap başlı başına akla sığmayanlarla dolu. o yüzden bu o kadar rahatsız edici gelmiyor. olasılıklarımızı kendimiz seçemediğimiz için üzülemiyoruz bile çünkü en iyi ve en kötü olasılığı hesaplamadann yoksunuz çoğumuz.
    (karamelize ekmek, 15.02.2008 02:32 ~ 02:39)
  25. matamatik ve fizik anlamayan, sevmeyen insanlar için kitaba kendilerini ne kadar verseler de, konuya fransız kalacakları kesin.
    kitabın arka kapağında yazan yazılara kitabı okuduktan sonra katılmadığımı gördüm.
    paulo coelho 'nun kitabı zahir kitabına benzerliği örnek verilmiş. buna katılmıyorum. zahir de yazarın verdiği örnekler tarihten ve gündelik hayat teorilerinden ibaret. felsefi yönü fazla. hayata ve olaylara farklı bakış açısı sunabiliyor. oysa adam fawer'ın olasılıksız kitabı tamamen fiziğe ve matametiğe dayalı örneklerle hayata uyarlanmış. edebi hiç bir yönü yok. dijital kaleveda vinci şifresine benzer bir kitap.

- değer beklenenden yüksekse risk alınmalı.
    - yolda gidiyorsunuz. kafanızı çevirip yandaki küçük parka baktınız ve bir anda bu anı daha önce yaşamış olduğunuzu hissettiniz. evet, deja vu. sizce nedir deja vu; geçmiş mi, rüya mı, yoksa geleceğimi görüyorsunuz?
    (sinenum78, 23.02.2008 03:24)
 sayfa  / 5

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil