icat   

adana çık aradan

1. yeni bir şey bulmak.

amerikan patent dairesi başkanı charles h. duell "artık yeni hiçbir şey yok. icat edilebilecek herşey icat edildi" demiş 1899'da, bu tip adamlar kapatmakta yeni icatların önünü.

bir ara ceviz kabuğu'nu seyrederken şu anda ismini hatırlamadığım bir üniversitenin öğretim görevlisi de telefonla katılmıştı, benzeri bir sözü o da söylemişti.
    (aqua, 13.09.2004 04:29)

2. (bkz: mucit)
    (ephendy, 05.05.2006 19:14)
  3. kelimeyi ingilizce zannedip,ayket diye okuyanlar yeni bir elektronik alet çıktığını düşünmüşler ve hatta nasıl bişi bu ayket aypot gibi mi çalışıyor diye de sormuşlardır.hürriyet gazetesinde okudum.şaşırdım,güldüm ve sonra düşündüm...ingilizce düşünür,ingilizce okur,ingilizce konuşur hale gelmiş memleketimi...
    (fitnefücur, 04.09.2006 18:49)
  4. "icat işi, beyin ve malzemenin bir birleşimidir. ne kadar çok beyin kullanırsanız, o kadar az malzeme gerekir."
    -- charles f. kettering
    (ali kamber, 07.10.2006 12:35 ~ 25.11.2006 10:58)
  5. şimdilerde televizyonlara küçük çocukları çıkartarak "aman aman ne güzel beyinlerimiz var..."diyerek bi çok yetişkinin oldukça yapmacık ifadelerle seyirci toplamaya çalıştığı olaydır."efendim,siz hiç icat yaptınız mı?"diye sormak isterim.bırakın küçük küçüklüğünü yaşasın,rast gelirse de icadını yapsın.
    değinmişken,çoğunlukla rastgele olmayan,üzerine kafa yorulan,çalışılan ve kesinlikle bir ihtiyaçtan doğan,belki de aşktan sonra yaş ve sınır tanımayan ikinci olaydır.
    ayrıca atalarımız büyük söylemiş:
    " icat çıkarma akşam akşam"
    (sophia, 28.04.2008 21:06 ~ 21:07)
  6. icatlar ihtiyaçlardan doğmazlar. önce bir şey icat edilir ve daha sonra bir ihtiyacı gidermede kullanılır.
    ihtiyacın önce icadının sonra oluştuğu maksimum bir ya da iki örnek vardır. fakat önce icadın daha sonra o icada ilişkin ihtiyacın oluşturulduğu çok fazla örnek vardır.

icadın icat sayılabilmesi için de bulunduktan sonra toplumu bu icada gerçekten ihtiyacı olduğu yönünde inandırıcılığı olması gerekir. yani nisanlara gerçekten bu icat olunan şeye ihtiyaçlarının olduğunun inandırılması gerekir.

buna en iyi örneklerden biri de edison' un gramofonudur. edison gramofonu icat ettikten sonra bir makalesinde gramofonun kullanım alanlarını 10 maddede açıklamıştır. bunların arasında ölmek üzere olan bir kişinin son sözlerini kaydetme gibi şeyler vardı. halbuki şu anki kullanım alanı bu on maddeden ne kadar farklı ve uzak.

belki de "icat edilebilecek her şey icat edildi" sözü bu bağlamda geçerliliğini yitirebilmektedir. önemli olan bir şey üretmek, geliştirmesini yapmak ve insanları bu şeye ihtiyaçları olduğunu inandırmaktır.
    (klorlu su böreği, 18.09.2008 23:17 ~ 23:23)