|
|
- musevilerin peygamberi
- kendisine tevrat indirilen peygamber...
- kendisinin bi asası vardır bi yere koydumu yılanlar çıkar hatta,kızıldeniz yarılır.keramet asadamı musadamı peki.ama neyse tartışmayalım çarpılmayalım.metallica'nın creeping death parçasındaki sözler musa nın firavuna sözleridir.
- (bkz: kanun dağı büker)
(mavio, 20.11.2004 15:40)
- (bkz: hazret i musa)
- inanmayanların "hani peygamberler günah işlemezdi abim. al musa nasıl da adam öldürmüş. buna ne diycen?" şekilde bir argümanla gelmesine neden olan peygamber. ben isteyerek öldürdüğüne inanmıyorum. bence sadece itti, yada sert vurdu. adam düştü ve öldü. bence budur.
- kızıldenizi ikiye ayırdığı asası topkapı sarayı kutsal emanetler bölümünde olan peygamber.
- kuran'da şu sözlerle bahsedilir kendisinden:
http://diyanet7.diyanet.gov.tr/...(azwepsa, 23.10.2006 16:39 ~ 19.09.2007 10:20)
- asabi, hırslı, gözüpek, gözükara ve çilekeş peygamber. kendisine en fazla mucize bahşedilmiş peygamber olması, kavminin huyu yüzündendir (bkz: israiloğulları) ancak bütün yaptıklarına rağmen kendi bildiğini okuyan kavmine en sonunda lanet ettiği rivayet edilir. peygamberlerin günahsız olması kuralını bozduğu konuları hakkında söyleyebileceğim tek şey, kaza sonucu katil olması peygamber oluşundan önceki hayatına denk gelir. zira hayatı peygamber oluşundan sonra tümüyle değişmiş, eşi ve çocuklarını bile bu uğurda terketmek zorunda kalmıştır.
(cupid, 13.12.2006 15:25)
- kardeşi hz harun dan önce peygamberlik yapmış,firavunun onu denemek için daha bebekken önüne bir tas altın ve bir tas kor getirmesiyle kordan bir parça alıp agzına götürmesiyle dilinde kalan pelteklikten dolayı insanlara musevilik dinini anlatmak için kardeşi harun dan yardım almıştır.ona indirilen kitap tevrattır,kızıldeniz mucizesiyle koskoca mısır firavunu 2.ramsesi suların derinliklerine göndermiştir.
- bu "peygamber"in doğum hikayesini şurdan;
ben agadenin kralı büyük sargon
annem yüksek bir rahibe idi, babamı bilmiyorum,
yüksek rahibe annem beni gizlice doğurdu
beni bir kamış sepete koydu, onu ziftle kapadı,
beni nehre bıraktı, dışarı çıkamayacaktım
nehir beni sürükleyerek su çekici akkiye götürdü.
akki beni nehirden çıkardı
kendi oğlu gibi büyüttü beni.
benyamin r. foster, from distant days, myths, tale and poetry from ancient mesopotamia, america, 1995, p.165.
"bir gün mısır kahinlerinden biri fravuna şöyle bir haber vermişti : israil oğullarından gelecek bir çocuk, mısır devletinin batmasına sebep olacak. firavun da israil oğullarının yeni doğan çocuklarını öldürmeye başlamıştı. işte bu sırada hz. musa doğdu. annesi, onu, korumak amacıyla bir sandığın içine koyup nil nehrine atmayı uygun gördü. nil nehrinin kenara attığı bu sandığı fravunun zevcesi asiye ele geirip onu evlat edindi. hz. musanın annesi de bir yolunu bulup kendisini bu seçkin çocuğa süt anne tayin ettirdi.
hz. musa , kendisine düşman olacak firavunun sarayında besleniyordu. bu yüce allahın ibret alınacak büyük bir hikmetiydi..."
nehrin bölünmesi olayınıda şurdan görebilrisiniz;
musa ve etrafındakiler kaçarken denizin yarılması olayı da, pers kralı kirusun fıratı geçerken nehrin yarılmasına benzemektedir. öykü şöyle: babil kralı nabukadnezar birçok savaş yapmış, birçok yeri idaresine almış. filistini de alarak çok zengin olmuş. fakat moradah adında haylaz, işe yaramaz bir oğlu varmış. hazinesini ona bırakmak istemiyormuş. onun için bakırdan bir sandık yaptırıp, içine ne kadar altını, gümüşü varsa doldurmuş ve bir gece gizlice fıratın içine bırakmış. sandık o ağırlıkla dibe çökmüş. bir süre sonra persler babili almış. kral kirus, babil kralı&nın sürgün olarak getirdiği israil tutusaklarının ülkelerine dönmelerine izin vermiş. buna sevinin israil tanrısı bu iyi kralı ödüllendirmek için, kirus fırattan geçerken nehrin sularını yarmış, sandık ortaya çıkmış. onu alan kirus da çok zengin olmuş.
angelo s.rapporat, myths and legends, anicent israel, c.3, s.244.(isildur, 08.12.2007 20:15 ~ 20:16)
- (bkz: yaran peygamberler)
(ara: yaran)
- allah ile konuştuğu için kelimullah sıfatı olan peygamber.
- muhtemelen şizofreni hastası olan kişi sağdan soldan duyduğunu iddia ettiği sesleri bahane ederek özgürlük için firavuna isyan bayrağını çekmiştir. takipçilerinin dinle imanla ne kadar alakdar olduğunu anlamak için hakkındaki hikayelere bakmak yeter. zira benim gözümün önünde denizi ortadan ikiye bölecek adamın biri ve ben o bölünmüş denizden geçicem ama denizi allah'ın yardımıyla böldüğünü söyleyen adam başından 10 gün yok olunca yeniden puta tapmaya başlıyacam.
(bkz: hadi canım)
ayrıca musa ile aynı dönemde yaşamış bir "mouses" vardır. bu eleman firavunun baş din görevlisidir, firavuna kazan kaldırıp peşinden sürüklediği yığınlarla kaçmaya çalıştığı ve firavunun bu adamın peşinden gittiğide biliniyor.
naitonal geo. cha. izlenmesini tavsiye ederim musa,meryem ana ve isa ile acayip kafa buluyorlar.(isildur, 23.10.2008 00:25 ~ 00:26)
- hollywoodun musevi çoğunluk olması sebebiyle hakkında en çok film çekilmiş peygamber. çocuklar için çizgi filmlerini bile çektiler
'
bazıları şunlardır:
on emir (: the ten commandments)', (1923)
'on emir ( the ten commandments)', (1956)
'the bible', (1966)
'moses', (tv, 1995) ben kingsley
'the prince of egypt', (anime, 1998)
'the ten commandments' (anime, 2007)(freyjaa, 23.10.2008 00:30 ~ 00:31)
- (bkz: @2755327)
- gerçekten yaşamış olduğunu düşünen pek çok tarihçi vardır.
|