donnie darko 

sayfa  / 4
adana çık aradan

1. birçok eleştirmene göre 2003 yılının en iyi filmi olan, gerilim içerikli bilim-kurgusal bir drama...
    ayrıca bence müzikleri de gerek müzikalite gerekse filmle uyum açısından çok başarılı, özellikle filmin sonunda dinlediğimiz mad world (gary jules) adlı parça...
    (8844455, 06.03.2004 02:32 ~ 08.03.2004 04:00)
  2. annesini filmin girişinde stephen king'in "o" kitabını okurken gördüğümüz,akıllara durgunluk veren -aynı adlı filmin- afilli delikanlısı.
    (bin dolar var mi bin dolar, 06.03.2004 02:51)
  3. (bkz. every living creature on earth dies alone)
    (soulforged, 06.03.2004 02:54)
  4. ilk seyrettiğimde aşık olduğum, 3 gün sonra bir daha gidip yine aşık olduğum, şu ana kadar 5-6 defa izlediğim ve dayanamayıp dvdsini aldığım film. içindeki göndermeleri bulmak (faust'tan tolkien'e hatta e.t.'ye kadar)ve interneteki bulmacalarını çözmek çok eğlencelidir. şu ana kadar izlediğim en iyi film.
    (sindaannun, 09.03.2004 23:01)
  5. benim en çok izlediğim filmdir.daha da çok izlerim.üzerine konuşulup fikir teatisinde bulunulması gereken bi filmdir.hatta itusozluk donnie darko zirvesi bile yapılabilir.hep beraber izledikten sonra patlatırız yorumları.ayrıca filmin executive producerı drew barrymore'dur.filmde de idealist öğretmen olarak karşımıza çıkar.bağımsız bi yapım olup içinde çok güzel ayrıntılar vardır.(old spice, evil dead,..)yönetmen richard kelly ilk filmimde bunu yaptım ilerde kimbilir neler yapıcam demektedir adeta.*
    (kusmuk, 10.03.2004 23:39 ~ 01.05.2004 15:19)
  6. paralel evren teoremine yaptığı dalım ve çıkımlarla beynimizi beslerken, aşk hikayesiyle kalbimizi yumuşatan; ilkgençlik çağımızdaki psikolojik buhranlarımızı hatırlayıp gülümserken, "böyle de ölünür mü ulean" şeklinde kederlendiğimiz, imajın değil özün önemli olduğunu ve insan kostümlerimizi çıkarıp etrafa ruhlarımızla bakmamız gerektiğini öğütleyen ortaya karışık film. çok severiz sıkça yeriz.
    (mad jack the pirate, 17.03.2004 19:12)
  7. anlamak için düşünce akışını filmin başından sonuna kadar korumanın mutlak olduğu, sayısı kaçırılabilecek kadar geriye göndermenin yer aldığı, zeka testi niteliğindeki film. sonunun söylenmemesi gereken filmlerden. *
    (harmony in the harmonica, 18.03.2004 01:18)
  8. türkçe adı karanlık yolculuk olan film...
    (8844455, 21.03.2004 05:28)
  9. geleceği görürsek geçmişi değiştirebiliriz...birşeyleri feda ederek bazı şeylerin hiç yaşanmamasını sağlayabiliriz..gibi sözlerin kafamda dönüp durmasına neden olmus pek güzel bir film
    (radiance, 23.03.2004 01:54)
  10. richard kelly'nin hayran bırakan filmi. bu filmi izledikten sonra hemen bidaha izlemiştim. kesinlikle izlenmesi gereken bi film. web sitesine de bi göz atın:
    (bkz. http://www.donniedarko.com)*
    (sid meier, 26.03.2004 11:53)
  11. "herkes yalnız ölür"
    hatırlanası replik
    (rymp, 27.03.2004 13:18)
  12. 21 nisan 2004'de yapı kredi'nin düzenlediği filmgezgini isimli film şenliği çerçevesinde itü maslak kampüsü'nde gösterimi yapılacak olan film...
    (8844455, 28.03.2004 06:01)
  13. filmgezgini şenliği sayesinde ücretsiz gösterimi yapılan film. sinema tadı vermedi ama konun ilgi çekici olması sayesinde filme kendimi kaptırmama neden oldu.
    (sicilium, 21.04.2004 18:34)
  14. şu kadar gün şu kadar saat şu kadar dakka sonra dünya yok olacak diyen artiz tavşana "neden?" diye soran hazır cevar karakterin adı * . verilebilecek en orjinal tepkiyi vererek tavşanı bozan donnie artık bir kahramandır gözümde. "neden?" sorusu tabiyatıyla beni vaktiyle çok düşündürüp, dünyaya farklı bir açıdan bakmamı sağlamıştır. yüreğine sağlık richard kelly.
    sonunda çalan şarkı ise jilet satışlarını arttırmıştır.
    (hepten aykırı, 01.05.2004 15:17)
  15. film müzikleri seçimindeki başarılı göndermeler ile ilgi uyandıran film. (echo and the bunnymen ve tavşan karakter*, tears for fears ve jim cunningham*'ın korkuyla savaşmak video kasetleri)
    (vikartindur, 05.05.2004 02:26 ~ 02:28)
  16. her tür duyguya hitap edebilen bir film. bütününde bir bunalım havası hakim, yine de bu durumdaki insanın bile gülebileceği, ağlayabileceği vs diğer duyguları yaşayabileceğini göstermesi açısından ilginç. zaten ergenlik dönemi de bu duygulardan ibaret.
    hayatının belli bölümlerinde (belki de tümünde) filmdeki çocuk gibi zamanlar geçirmiş olanlar için daha da güzel olabilir bu film, tekrar tekrar izleme isteği yaratabilir.
    (deep thinker, 15.05.2004 15:18 ~ 23.05.2004 00:21)
  17. akıllarda yüzlerce soru varken biten bi film, dahası bitiş sahnelerinde bile adamın kafasını karıştırıyor... yada çok uykum vardı ben bi bok anlamadım.
    (my dying bride, 22.06.2004 12:54)
  18. izlenebilecek en başarılı bağımsız amerikan filmlerinden biri olan bu film richard kelly'nin ilk çalışmasıdır ve 2001 yapımıdır.çoğu başarılı film gibi (bkz: amores perros) (bkz: 21 grams) donnie darko'nun da yönetmeni aynı zamanda senaryoyu yazan kişi.böylelikle senaryodaki hiçbir ayrıntı gözden kaçmıyor, verilmek istenen hava, vurgulanmak istenen konu, başarıyla aktarılabiliyor.
    donnie darko (jake gyllenhaal), ergenlik döneminde çeşitli psikolojik sorunlar yaşayan bir uyurgezerdir.aynı zamanda da zaman yolculuğuna, hatırı sayılır bir ilgisi vardur.bir gece, uyurken yaptığı gezintiler sırasında, dev bir tavşan kılığında bulunan ve ileride kendisini şiddete yöneltecek olan frank ile karşılaşır.herşey frank in ona dünyanın sonuna 28 gün, 6 saat, 42 dakika, 12 saniye kaldığını söylemesiyle başlar.aynı gece donnie'nin odasına uçak motoru düşer.(spoiler olup izleyeceklerin tadını kaçırmamak için bu kadarı yeterli.gerçi filmin hepsini burda anlatmaya kalksak, seyrettiklerimizin yüzde birini dahi aktaramayacağımız, filmin tadını bozmayacağımız kesindir.)
    daha sonra, çok da olumlu gelişmeyen olaylar nedeniyle, donnie seçimini yapar, ve o yatağında uyurken, biz filmden can alıcı kareleri mad world eşiliğinde izleriz.bu esnada, hatta daha sonra dahi mad world dinlenen her esnada insanın gözlerinin dolması muhtameldir.aynı zamanda gretchen ross'un da (jena malone) bisikletiyle herşeyden bir haber, donnie'nin annesinin ağlayışını izlemesi, oldukça garip hisler yaratır bünyede.
    filmdeki genel jim cunnigham ve yangın sorunsalı da filme katkıda bulunmuştur.bunun yanında donnie'nin jim'e meydan okuduğu sahnedeki replikler gayet iyidir.

aynı zamanda film mükemmel diyaloglar içerir:

-neden o salak tavşan kostümünü giyiyorsun?
    -neden o salak insan kostümünü giyiyorsun?
    -----------------------
    -peki bebeklerin belkide karanlığa ihtiyacı olabileceğini hiç düşündünüz mü ? gelişimleri için gerekli olan bir karanlık ?
    -----------------------
    -donnie, roberta sparrow sana ne dedi ?
    -bana dünyada yaşayan her canlının yalnız öldüğünü söyledi.
    -bu sana ne hissettirdi ?
    -bana köpeğim callie'yi hatırlattı.ben 8 yaşımdayken öldü.sürünerek sundurmanın...altına girmişti.
    -ölmek için mi ?
    -yalnız olmak için.
    -şimdi yalnız hissediyor musun ?
    -bilemiyorum.
    hissetmediğime inanmak istiyorum,ama...daha hiçbir kanıt göremedim.
    -----------------------
    tekrar tekrar izlenesi bir filmdir.
    (marla singer, 05.09.2004 03:31 ~ 14.05.2006 20:47)
  19. temmuzda amerikada dirctors cut'ı çıkan film. buralara da gelse de izlesek.
    (kusmuk, 12.09.2004 16:17)
  20. soundtrack için şarkı seçiminde beni hayran bırakmış film.
    işte iki örnek:
    echo and the bunnymen * killing moon -- bkz donnie'nin hayal arkadaşı frank (tavşan)
    tears for fears * head over heels -- bkz jim cunningham'in korku ile yüzleşme kasetleri
    (vikartindur, 09.11.2004 20:24)
  21. dr. lilian thurman: the search for god is absurd?
    donnie: it is if everyone dies alone.
    (spitfire, 02.01.2005 10:47 ~ 10:56)
  22. gretchen donnie'yle ilk tanıştığında:donnie darko? what the hell kind of name is that? it's like some kind of super hero or sth.
    donnie darko:what makes you think i am not?
    (famenoth, 07.02.2005 03:30)
  23. tarantinovari bir yaklaşımla müziklerin sahnelere uyumlarının da filmin başarısında etkili olduğunu düşündüğüm filmden çok sonu tamamen bir bulmaca olan eser. puzzleı çözebilmek için de muhtemelen filmi çok dikkatli ve her söyleneni harfiyen anlayarak izlemek gereklidir. içinde bir sürü küçük küçük planlanmış gönderme olmakla birlikte, bu ayrıntılar filme olan beğenizini kat be kat arttırmaktadır. özellikle donnie darkonun fizik hocası ile yaptığı diyaloglar filmin çözümlenmesi için büyük anahtarlar içermektedir. filmde erdan tanıdığımız noah wyle fizik hocasını canlandırır. filmin sürprizi ise aynı zamanda yapımcısı da olan drew barrymoredur. son derece alımlı rolleriyle tanınan drew ablamızi balık etli, idealist, dediğim dedik bir ingilizce hocasını canlandırmaktadır. filmin birçok sahnesinde de unutulmaz film replikleri karşımıza çıkar.
    (bkz: follow the white rabbit)
    (ascella, 10.02.2005 19:31)
  24. şirine'ye atılan iftiraları bertaraf etmiş süper kahraman. ben hiç inanmamıştım zaten.
    (harakiri, 10.02.2005 19:50)
  25. tam olarak çözebilmek için internette araştırma yapmak ve filmde bahsi gecen zaman yolculuğu kavramının ayrıntıları öğrenilmelidir.
    (ufkabakan81, 05.03.2005 00:25)
 sayfa  / 4