bize verdiği hayatı kemirmeye başlar ilk saatimiz...(seneca)
o halde öyle bi sarılalım ki lahzaya ölüm geldiğinde yüzümüz gülüyor olsun. yaşadığımız her saniyenin değerini bilelim ki hazzın efendileri olalım...
üniversitede en sevdiğimiz hocanın son dersinde hep bir ağızdan söylediğimiz* kelime öbeği, her dersin sonunda o bize söylerdi son dersde de biz söyledik. ne zaman duysam yada görsem hocamı anmadan edemiyorum, her ne kadar sözlüğe girmediğini, asla giremiyeceğini, olurda tesadüf sonucu girsede yazılanları anlamayacağını bile bile burdan kendisine kocaman bir teşekkür yolluyorum, bizleri adam etmeye çalıştığı ve üniversite yönetimine karşı hep yanımızda olduğu için, bide yunandan dost olmaz diyorlar hocam...
yeni sayılabilecek bi yayınevi.adapazarlı sekiz gencin yıllar önce büyük zorluklarla çıkarmaya başladığı adı yok adlı mevsimlik edebiyat dergisi büyüdü ve carpe diem yayayınevi oldu.
yeni nesil gençliğin kesinlikle yanlış anladığını düşündüğüm felsefe..bu gruba giren kızlar,sırf iyi hissetmek için, kendi mutluluklarını gözetmek için,egolarını tatmin için, erkekleri cinsel ya da psikolojik olarak sömürürler.kendine değer verildiğini anlamayacak kadar öküzleşirler.mutluluğu kalıplara sokarlar ve günler sonra günü değil komple hayatı mahvederler.erkeklere yansıması da bundan farklı değildir.
yatağa atılan kızlar başarı gibi anlatılarak 'gün koparılır'.hayat ve sorumluluklar iplenmiyormuş gibi yapılarak mutlu olunmasa da mutlu imajı çizilir.yeni nesilde susuzluk hiçbişeydir,imaj herşey..ve imaj dinlenir..
nedendir bilinmez son yıllarda çok popüler olan slogan. bu sloganı benimsediklerini söyleyenlere sordum;"ne demek bu carpe diem? neyi temsil ediyor" nedense çoğu farklı birşeyler söyledi. "anı yaşa" "günü yaşa" "dilediğin gibi yaşa" "günü kurtar" diyenler oldu. iyi dedim. siz nası uyguluyorsunuz dedim, "hiçbişeyi kafamıza takmıyoruz oo hayat süper höylöylöy o yee,salla boşver" gibisinden cevaplar aldım.
carpe diem sloganının manası bu muydu? gerçekten horatius bu sözü söylerken bu kadar yaşamı bu kadar "hoyratça" harcamamızı mı tembihlemişti?
carpe diem "günü yakala-tut-kavra-ele geçir" anlamına gelmekte. şimdikilerin carpe diem'i ise "günü savur saç" gibi bir anlama gelmiş maalesef. horatius bu sözde "günü iyi kullan ki sonun yaklaşıyor olabilir" demek istemiştir aslında;"günler öyle saçılacak kadar değersiz şeyler değildir"
gerçekten horatius haklı,her geçen saniye insanın geleceği azalmakta ve geçmişi artmakta.hayat öyle savurulacak kadar uzun değil. ah ne kadar zavallıdır çılgınca hayatı saçmaktan,ciddi bir dost edinmek için gereken zaman bulamayanlar.