|
|
- dayak yiyen bir kişinin, kavga sonrası ettiği vecizedir. ama tabiki bu vecize öyle lappadanak söylenmez. üslup konusunda çok katı kuralları vardır. öncelikle, koşuyor olmak gerekir bu lafı söylerken, ve de koşarken ayakların ileri doğru hareketinin tersine gövde bel kısmından 45 derecelik bir açıyla geriye gönmüş olmalı, lafın muhattabına bakılıyor olmalıdır. en önemli husus ta kesinlikle ve kesinlikle işaret parmağının tehditkar bir şekilde muhattaplara doğru sallanmasıdır.
ama sadece bir vecizedir, bugüne kadar ne orda bekleyeni gördüm, ne de cinsel ilişki amaçlı oraya geleni.
- gelmeyecek kişiler tarafından söylenir genelde. ama bize bir tane geri gelen denk geldi.
lise zamanlarım... abilerle köşede takılıyoruz. onlar otuyor bende öyle ayaktayım. fazla durmayacaktım, hatun gelecekti yanına gidecektim.... o sırada;
- madboy, arkandan birazdan kırmızı şahin geçecek ona bir tekme atıver...
madboy - tamam.
taaakk!
dönerek attım aynaya geldi. ayna kırılmadı ama döndü... araba durdu. içerden biri bağırıyor;
- bekleyin amına kodumun çocukları, bekleyin...
bekliyoruz...
- helal...
madboy: kim abi bu hayırdır?
- pezevenk. bildiğin pezevenk, karı satıyor ibne. tanıyorum...
madboy - vay amına kodumun çocuğu...
15 dk. sürmedi bir baktık kırmızı şahin az ilerde durdu.
madboy - geldi lavuk.
- tek geliyor yok başka kimse. kanına mı susamış ibne nedir...
adam indi arabadan bize doğru geliyor... bizde ayaklandık tabii. lavuk çıkardı belinden silahı, bana vur diyen abimizin bacağına doğru;
- patt!.
dona kaldık... namlu nun ucu çok soğuk birşey. sözün bittiği yer işte... ne gidebiliyorsun, ne vurulana birşey yapabiliyorsun. kalakalıyorsun öyle... aklına hiçbir şey gelmiyor, korkmak bile... sonra bana doğrulttu;
patt!.
bacağımın kenarından geçti. panikten tam ayarlayamadı herhal... koşarak bindi arabaya uzaklaştı.
gelmezler diye birşey yok. dikkatli olmak lazım... memlekette kırıktan bol ne var? denk gelme meselesi işte...
- cümle anlamı itibariyle benim öyle bir kabiliyetim yok, benimki kalkmıyor, başkalarına yaptırcam bunu, ben iktidarsızım anlamı da çıkar. anneni getir ulan bekleyin burda gibi bişey değil, tabi ki mecazen söylenmektedir.
- tam olarak, "hem irisiniz hem de kalabalıksınız dalmaya götüm yemedi ama sen dur benim siyah kuşaklı abilerim var onları çağırmaya gidiyorum, kaçarsanız da bütün mahalleye rezil edecem alayınızı." anlamına gelen ifade. çocukluğumuzun mahalle klasiklerinden.
|