|
|
- bir arap kökenli, ülkemizde 80li yıllarda çok tutmuş olan müzik türü.
- oldukça tuhaf bir şey. insanı gittikçe ele geçiren, kemiklerine, iliğine kadar işleyen bir ruh. herkes uyurken dinlemesi daha bir tuhaf yapıyor insanı. dünya işlerini tamamen arka plana ittiriyor. dert yokken dertlendirir. kimi zaman kahreder insanı. şarkıları dizip odanın ücra bir köşesine oturur saatlerce dinler öyle oturursun. hele ki uzun gece yolculuklarında tam bir vazgeçilmezdir. herkesin uyuduğu o karanlık otobüs ortamında o an o koltukta oturan bedenden çıkan ruh anlamsız diyarları gezer. her şeyi, her şeyi, her şeyi, yüz bin kerre her şeyi bırakmak istersin. üzerini başını parçalamak istersin kimi zaman. kimi zaman da iyice sinmek, kaybolmak istersin. iyi yorumcular hele öyle bir içli okurlar ki şarkıları, sanki her zerresini onlar hissetmiştir, senin de gönlünün içine kazırlar.
bir halkın başkaldırısıdır kimi zaman arabesk. kimi zaman da kabullenişidir. öyle ya da böyle, şu kesin ki memleketimin gerçeğidir. herkesin içinden bir parçadır.
bir kaç bakınız da ekleyelim:
(bkz: orhan gencebay)
(bkz: ferdi tayfur)
(bkz: müslüm gürses)
(bkz: gülden karaböcek)
(bkz: ibrahim tatlıses)
(bkz: cengiz kurtoğlu)
(bkz: ümit besen)
(bkz: esengül)
(bkz: kamuran akkor)
(bkz: gönül akkor)
(bkz: mine koşan)
(bkz: hakan taşıyan)
(bkz: hakkı bulut)
(bkz: bülent ersoy)
(bkz: adnan şenses)
(bkz: emrah)
(bkz: zerrin özer)
(bkz: özer şenay)
(bkz: mustafa sayan)
(bkz: burhan bayar)
- bir dönemler, ülkede çok popülerken son derece de gelişen müzik türüdür. eserlerin orkestra kalitesi, müzik... herşey muhteşeme doğru gitmektedir. şimdi tu kakadır. kıro müziğidir.
- efendim çok büyük bir araştırmam yok. ama halkın içinden nacizane bir arkadaşınız olarak olayı bemolleri de ayırt edecek kadar keskin olduğunu düşündüğüm kulağımla vs yorumlamak istiyorum.
bu müzik tesadüfen mi bu kadar fazla rock müzikle uyumlu yoksa zamanında orhan baba, müslüm baba ve ferdi baba muazzam bir ileri görüşlülükle "şu ölçüleri rock müziğe de uygun yapalım esnek olsun şarkı, belki lazım olur" diye mi ayarladılar?? bakın arada bir ilişki olup olmadığını sorgulamıyorum bile. çalgıyı değiştirdin mi mis gibi tür değiştiriyor özellikle bu üstatların şarkıları.
ha tabii şöyle bir şey var. bu saydığım üç isim gerçekten bir şekilde müziğe hakim insanlardır. öyle hafif adamlar değil. hele orhan gencebay zaten notadan, çalmaktan, sözden, ölçüden, anlayan adamdır. belki de çok titizce hazırlanmış besteler olduğu için bu kadar uyumlu ve esnekler. pekala bir metalci de bu üç üstat için "gerçek sanatçılar" ve şarkıları için "çok sağlam abi" diyebilmektedir. herkes diyebilir. gerçekten de öyleler. yaptıkları müziği açıp dinlemem ama öyleler. sanırım biraz da yüksek kalitede müzikler diğer türler için de malzeme oluşturabiliyor.
- durul gence'nin notlarındaki müzik tanımına uymayan şey.
- (bkz: arabesk)
- türkiye'de yaşayan neredeyse herkesin dinlemiyorum dediği korsanların dahil olmak üzere en cok satış yapan müzik türü.tikky gençlerin bile çaktırmadan kral fm ilaç gibi bir radyoyu dinleyerek aşk acılarını buharlaştıran müzik tınısı
- sadece anadolu’dan göçen kendi kültürlerini de bohçalarına doldurup metropollere getiren insanların değil üniversitelisinden, bankacasına, vogue üyesi çağdaş kadın profili çizmeye çalışan hatunlardan, cihangir entellerine, küba purolarının ucunu keserken salyalarını akıtan kodamanlara kadar toplumun her kesimini içine çeken girdap.
dünyanın hiçbir yerinde sözleri ile tınısı arasında bağlantısı bu derece sıfıra yakın, insanda huzur bırakmayan, güzelliğinin avaz avaz bağırmakla orantılı olduğu bir müzik türü ilgi göremez herhalde… yakasını açmış elinde salladığı tespihi ile arka sokaktaki tezgahtardan ucuza kapattığı için kendini uyanık olarak gördüğü korsan kasetini pioneer marka oto teybine koyup mutsuz olmak için çırpınan başka insan topluluğu olmaz .yoktur zaten
hüzünde sevinç gibi şarkılara dökülür ;fado,tango,blues gibi müzik akımlarda nötr bir adamın burnundan anasından emdiği sütü fışkırtacak şarkılar vardır lakin şarkıda içtenlik insanı sarar, her nota her kelime dinlenisedir.sadece şartlanılmış üzüntü sendromu için değil ;hüznü hissetmek için dinlenilir. ato velo show gibi paçavra programlarda rolex saati, en pahalısından ipek gömleğinden fışkıran kılları ve bir türlü beyazlamayan saçları ile imparator,baba ilan edilmiş, mercedes arabalarında fing atan adamların fakirlik edebiyatı yaptıkları ,sahte duygularından biçimlenmiş duygu sömürüsü şarkılarında, iki damla göz yaşı döken yaşamını bu tür savsatalar için harcayacak kadar bilinçsiz olanlara hayatta başarılar diliyorum… ayrıca gaza gelip ooo şappi şappi bile diyorum…dedim(seko, 27.03.2007 17:44 ~ 17:49)
|