aşık veysel şatıroğlu *  

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. aşık veysel şatıroğlu(1894 - 1973)
    veysel şatıroğlu, 1894 te sivas ın şarkışla ilçesine bağlı sivrialan köyünde dünyaya geldi. çiçek hastalığı ve değişik talihsizliklerden (gözüne sopa kaçtı, sağlam gözünü kaybetti). gözleri görmediği için saz olayına sardırdı ve psikopat bi âşık oldu(aşık deil).
    benim sadık yarim kara topraktır isimli hit parçası ile milyonların gönlünü feth eden bi popstarımızdı, öldü gitti (bkz. allah rahmet eylesin).
    (azureel, 19.03.2004 18:34 ~ 18:35)

2. son aşık, halk ozanı.
    sivas ellerinde hala sazı çalınır.
    (dr conners, 01.05.2004 01:54)
  3. çektiğim cefalar yar senden geldi
    bana bu sitemler kar senden geldi
    başımdaki duman kar senden geldi
    ben kara bağlayım ala kendine
    (posforanj, 17.05.2004 21:48)
  4. ozan denilince akıllara ilk gelen nadide isim
    soyadı şatıroğlu dur

her dizesinde etkilenir insan

"...iki kapılı bir handa gidiyorum gündüz gece"
    gibi hayatı bu kadar az kelimede ve net anlatan başka söz var mıdır?

saygı duyulası hayran olduğum ve kanımca değeri bilinen halk şairidir
    (shadowbannett, 12.06.2004 14:28)
  5. "iki kapılı bir handa gidiyorum gündüz gece" dizeleri cenk ve erdem tarafından "iki kafalı bir panda yiyiyorum gündüz gece" olarak değiştirilen "âşık"
    (hepten aykırı, 12.06.2004 14:34)
  6. uzun ince bir yoldayım adlı eseri tarkan tarafından katledilmiş halk ozanı.
    (quarantine, 29.07.2004 07:29)
  7. çocukluğunda geçirdiği hastalık nedeniyle gözleri kör olan halk ozanı.
    (dydm, 29.07.2004 13:06)
  8. ozan denince, türkü denince akla ilk gelen isimdir aşık veysel. aslında diğer sanatkarlar gibi değeri sonradan bilinenlerden de değildir ama yinede ne zaman aşık veysel dense, ne zaman bir türküsü çalınsa insanın içi cız ediyor...bir nevi hayatı ve dünyayı özetlemiştir türkülerinde...kimileri toplumsal olaylara parmak basmazdı diye eleştirir onlara en güzel cevabı da 'hepimiz bu yurdun evlatlarıyız' adlı türküsüyle yine kendisi veriyor...
    '....
    herkes ilim deryasında yüzüyor
    çıkmış ayın çevresinde geziyor
    yazık bize yollarımız uzuyor
    hepimiz bu yurdun evlatlarıyız

kitaplar yazılmış nasihat dolu
    birlikte güçlenir gençliğin kolu
    gençliğe emanet atatürk yolu
    hepimiz bu yurdun evlatlarıyız
    ......'
    (zoe, 29.10.2004 01:29)
  9. son halk ozanıdır.sözlerinde bir gram yanlış bile aranmamalıdır.ayrıca aşık veysel olmasaydı pentagram,tarkan gibi birçok grup veya şarkıcı malzemesiz kalırdı.
    (sinner, 16.11.2004 21:11)
  10. veysel satıroğlu,1894'te sivas'ın şarkışla ilçesine bağlı sivrialan köyünde dünyaya geldi. veysel'in dünyaya geliş öyküsü, anadolunun köylerinde hemen birçok çocuğun yaşadığı olağan bir doğum biçimidir. annesi gülizar ana, sivrialan dolaylarındaki aypınar merasına koyun sağmaya giderken sancı tutmuş, oracıkta dünyaya getirivermiş veysel'i. göbeğini kendi kesmiş, bir çaputa sarıp yürüye yürüye köye dönmüştür.
    veysellere yörede ''şatıroğulları'' derlerdi.babası, ''karaca'' lakaplı,ahmet adında bir çiftçidir.veyselin dünyaya geldiği sıralar,çiçek hastalığı sivas yöresini kasıp kavurmaktadır. veyselden önce, iki kız kardeşi çiçek yüzünden hayatlarını yitirmişlerdir.
    yedi yaşına girdiği 1901'de sivasta çiçek salgını yeniden yaygınlaştı ; o da yakalnır bu hastalığa. o günleri şöyle anlatır:''çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmiştionu giyerek beni çok seven muhsine kadına göstermeye gitmiştim.
    beni sevdi. o gün çamurlu bir gündü, eve dönerken ayağım kaydı düştüm. bir daha kalkamadım. çiçeğe yakalanmıştım...
    çiçek zorlu geldi sol gözümde çiçek bey çıktı. sağ gözüme de, solun zorunda olacak, perde indi. o gün bu gündür dünya başıma zindan.''
    (yalnızlık senfonisi, 21.03.2005 15:43 ~ 15:45)
  11. ölümünün 32. yıl dönümü anısına istanbul büyük şehir belediyesi kültürel ve sosyal işler daire başkanlığı tarafından cemal reşit rey konser salonunda düzenlenen ''aşık veysel anma gecesi'' hazırlanmıştır.
    (yalnızlık senfonisi, 21.03.2005 15:57)
  12. sazına aşık söz üstadı. 4 mısrayla neler anlatılabileceğini muhteşem bir şekilde göstermiş insan.
    (lightblue, 30.04.2005 03:23)
  13. bizim blues ustamızdır.
    evet, ozanımızdır, gavur dilinde blues ustamızdır. robert johnsonımızdır, robben fordumuzdur..
    (giberling, 31.10.2005 00:04)
  14. 'görmek için göze gerek olmadığını ispat eden adam.'
    (blefescu, 31.10.2005 21:10)
  15. tanınmasında ahmet kutsi tecer’in de katkısı olmuştur. türkiye’nin son halk şairidir. doğa öğelerinden yola çıkan lirizmiyle sevgi, ayrılık konularını işledi.
    (sir lancelot, 20.03.2006 22:29)
  16. aşık veysel içine dert olan askerlik görevi için şunları dizeleştirir

ne yazık ki bana olmadı kısmet
    düşmanı denize dökerken millet
    felek kırdı kolumu, vermedi nöbet
    kılıç vurmak için düşman başına.

bugünler müyesser olsaydı bana
    minnet etmez idim bir kaşık kana
    mukadder harici gelmez meydana
    neler geldi bu veysel’in başına.

ve aşık veysel 33 sene önce bugün 1973 senesinde memleketinde vefat etmiştir.

http://www.asikveysel.com
    (spoiled, 21.03.2006 20:03)
  17. kendisine yaşar kemal'i tanıyıp tanımadığı sorulup tanımadığı cevabı alındıktan sonra başarılarından bahsedilince verdiği cevap takdire şayandır:

- eferim, eferiiim!
    (chaghdash, 10.04.2006 15:17)
  18. karısının kaçacağını anladığı zaman zorluk çekmesin, sıkıntı yaşamasın diye ayakkabısının içine gizlice para bırakmıştır.
    (vikartindur, 23.06.2006 03:00)
  19. "güzelliğin on par'etmez bu bendeki aşk olmasa" diyen ozanımız.
    (dinazor kafa, 23.06.2006 20:06)
  20. '...
    dileğin varsa iste allah'tan
    almak için uzak gitme topraktan
    cömertlik toprağa verilmiş haktan
    benim sadık yarim kara topraktır

hakikat ararsan açık bir nokta
    allah kula yakın kul da allah'a
    hakkin gizli hazinesi kara toprakta
    ...'

geldik her sırrı bağrında tutan topraktan ve tekrar ona dönecez...
    (invisible, 19.09.2006 22:52)
  21. halkın felsefesini, halkın dünyayı algılayış biçimini estetik içerisinde bizlere göstermiş olan ozan, bu ülkenin yetiştirdiği en önemli sanatçılardan biri..
    (hadapkol, 02.01.2007 03:27 ~ 22:21)
  22. büyük usta, halk ozanı, yazdığı türküler, rock, pop, klasik her tarza coverlanmış, ortaya harika derlemeler çıkmıştır. sözlerindeki derin manalar, mükemmel kafiye insanı büyüler, böyle bir ustanın yetişmesi, eserlerinin bize ulaşması büyük şanstır bizlere. ben giderim adım kalır, dostlar beni hatırlasın demiş ve terki diyar etmiştir.. dostlar onu hatırlamaktadır ve her daim hatırlayacaklardır. büyük aşk insanı, gönül insanı, görmek için göze ihtiyaç duymamış, bakıpta göremeyenleri hayretler içerisinde bırakmıştır.. veysel üstadın değeri bilinmeli, hakettiği gibi yaşatılmalıdır sonraki jenerasyonlar da onu bizler kadar hatırlamalı.

aşık veysel belgeseli için

(bkz: http://www.youtube.com/...)
    (rene, 22.05.2007 04:22)
  23. köy enstitülerinde müzik dersi vermiş olan aşık. "iki kapılı bir handa, yürüyorum gündüz gece" gibi muhteşem bir betimlemeye imza atmış gönül insanı.
    (yorpixer, 22.05.2007 04:42)
  24. "dost dost diye nicesine sarıldım
    benim sadık yarim karatopraktır
    beyhude dolandım, boşa yoruldum
    benim sadık yarim karatopraktır!

nice güzellere, bağlandım kaldım
    bağlandım kaldım
    ne bir vefa gördüm, ne faydalandım
    hertürlü isteğim topraktan aldım
    benim sadık yarim karatopraktır
    karatopraktır

havaya bakarsam, hava alırım
    hava alırım
    toprağa bakarsam dua alırım
    topraktan ayrılsam hey dost!
    nerde kalırım??
    benim sadık yarim..kara topraktır
    kara topraktır

koyun verdi kuzu verdi süt verdi
    yemek verdi ekmek verdi et verdi
    kazma ile döğmeyince kıt verdi

herkim olursa bu sırra mazhar
    dünyaya bırakır ölmez bir eser
    gün gelir veyseli bağrına basar
    benim sadık yarim kara topraktır "

dizelerinin sahibi yüce halk ozanı. dost dost diye nicesine sarıldım, beyhude dolandım dizeleriyle oldukça anlamlı şeyler anlatmak ister ve anlatır da kendisi...
    (siradisi, 13.07.2007 11:58 ~ 11:58)
  25. zamanında "anlatmam derdimi dertsiz insana" diyen usta türkücü ve söz yazarı. bu cümleye çok vurulmuştum.
    (kane, 08.11.2007 20:54)
 sayfa  / 2