belki ilginizi çeker
  1. · darfur
  2. · siz insan öldürmeyi iyi bilirsiniz
  3. · bülent arınç
  4. · ömer el beşir
  5. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · sözlük yazarlarının itirafları
  2. · annelerin yakışıklı anlayışı
  3. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  4. · darbeci baro taksim e hoş geldin
  5. · ugg düşmanı ezik kızlar
  6. · banu güven
  7. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  8. · better
  9. · kedi

ömer hasan el beşir  

1. insan hakları örgütlerinin 200 bin kişiden fazla insanın ölümünden sorumlu tuttuğu, darfur katliamıyla gündemden düşmeyen sudan cumhurbaşkanıdır. cumhurbaşkanı abdullah gül'ün davetlisi olarak ki 10. cumhurbaşkanı ahmet necdet sezer tarafından kabul edilmemişti, şu an türkiye'de bulunan liderdir.

bu kişinin burda haber olmasındaki temel nokta anıtkabir'de, anıtkabir defterini katibine imzalatmasıdır. aslında bununla da kalınmamış katip atanın huzuruna ve deftere başında kapüşonuyla çıkmıştır.

http://www.milliyet.com.tr/...

http://www.ensonhaber.com/...
    (diazepam, 22.01.2008 09:22 ~ 09:23)
  2. (bkz: hayvan)
    (keyif pezevengi, 23.01.2008 15:13)
  3. ''gülerek geldiyse, ağlayarak gitsin'' demek istediğim kişi.
    (özlemce, 23.01.2008 15:17)
  4. (bkz: @2195582)
    (metropolsalagi, 23.01.2008 16:05)
  5. (bkz: sudan heyetinin türkiye ziyareti)
    (metropolsalagi, 23.01.2008 16:26)
  6. son sekiz ay içinde bu ülke topraklarını iki kere ziyaret etmiş olan katliamcı diktatör.ellerine yüzbinlerce kişinin kanı bulaşmış bu ismin sık sık buralara gelmesi nedense ne ülke gündeminde ne de sanal ortamlarda hakettiği kadar yer almamıştır.

kezman ve gurovic gibi oyuncular bu ülkeye geldiğinde kopartılan yaygaranın azıcık bir benzeri bile yaşanmıyor.bu arada bu iki isim sporcu ve en fazla sempatizan olmakla itham edildiler.öbür tarafta bizzat soykırım uygulamış bir diktatör resmi davetle geliyor.
    (kasaba insanı, 24.08.2008 22:45)
  7. uluslararası ceza mahkemesi'nce hakkında tutuklama kararı çıkarılmış. yani geçtiğimiz sene ülkemize iki kere giren, birinde de anıtkabri ziyaret eden bu adam, yanlış anlamadıysam, bir daha girmeye kalkışırsa uluslararası anlaşmalar gereği tutuklanıp yargı önüne çıkarılmalı.

uluslararası ceza mahkemesi'nin yargısını sorgusuz sualsiz kabul edelim demiyorum tabii. fakat parçası olduğumuz bir topluluğun "bu adam katliam yaptı ve tutuklanmalı" dediği bir adamı ankara'larda istanbul'larda limuzinlerde gezdirmek de en basit tabirle komik oluyor yahu.
    (ali kamber, 04.03.2009 18:52 ~ 18:53)
  8. (bkz: @3119529)
    (gedd, 04.03.2009 18:55)
  9. ömer el beşir pisliğin teki olmakla birlikte dünyanın tek pisliği de değildir.

uluslararası ceza mahkemesi (ucm) imzacı devletlerin vatandaşları için yargı yetkisine sahiptir. imzacı olmayan devletlerin vatandaşları ise ancak ilgili suçları (savaş suçu, insanlığa karşı suç, soykırım gibi) taraf devletlerin ülkesi içinde işlerlerlerse yetki alanına giriyor. diğer durumlarda ise birleşmiş milletler güvenlik konseyi'nin ucm'ye başvuruda bulunması gerekiyor. sudan son sınıfa giren ülke. yani bm güvenlik konseyi'nin el beşir için başvuruda bulunması gerekiyor. bm güvenlik konseyi'nin böyle bir başvuru yaptığını ben hatırlamıyorum. bir hukuk organının bu ayrıntıyı göz önünde bulundurması gerekirdi. bu durumda tutuklama kararı sakattır. yok eğer ben yanlış biliyorsam, yani bm güvenlik konseyi bir başvuruda bulunmuşsa bu da hukuka uygun olmakla birlikte etik olarak doğru değildir. rusya, abd, ingiltere, fransa ve çin daimi üye, bu herkesin malumudur. bu 5 ülkeden biri veto ederse konsey karar alamıyor. bu 5 ülke içinde rusya, çin ve abd ucm'ye taraf değil. ingiltere üye, fransa'yı ise tam bilmiyorum. ucm anlaşmasına taraf olmayan bir ülke nasıl oluyor da yine taraf olmayan başka bir ülkenin vatandaşını ucm'ye gönderebiliyor? benim vicdanım bunu kabul etmiyor. başka bir açıdan yaklaşalım. hukuksuz (yetki yönünden) bir şekilde sudan devlet başkanı için tutuklama kararı veren bir ucm niye abd yetkilileri için çalışma yapmadı? hadi bush'u tutuklayamadın, niçin soruşturma açmadınız? en azından gündeme getirseydiniz, soruşturma yapsaydınız. ucm'nin yetki alanına giren suçlarda biri de savaş suçu'dur. abd bu suçu işledi, afganistan ve ırak'ta. özellikle ırak'a savaş açmak tam bir savaş suçuydu. netekim savaştan sonra cia'in ırak'ın kimyasal silaha sahip olduğu konusunda dezenformasyon çalışması yaptığı bazı ağızlardan itiraf edilmişti. sebepsiz yere bir ülkeye savaş açmak, işgal etmek, 1 milyondan fazla insan öldürmek, mülteci durumuna düşürmek, aç vce susuz bırakmak, direnişçilere işkence yapmak. bunlar birer insanlık suçuydu. ucm eğer abd'li yetkilileri gündeme almadıysa ömer el beşir'i de almamalıydı, utanmalıydı. benim gözümde ucm "batılıların, 3. dünya ülke vatandaşlarını yargılamak için kurdukları emperyalist kurum" olmuştur. abd, rusya, ingiltere, israil için savaş suçu işlemek serbest, diğerlerine yasak.

yanlış anlaşılmasın, el beşir'i savunmadım. yargılanmalıdır, ama ucm'de veya bm güvenlik konseyi kararıyla kurulacak bir savaş suçu mahkemesinde değil, kendi halkının kuracağı bir mahkemede. 20. yy ikiyüzlülüğü 21 yy'de aynı şekilde devam ediyor. batılılar ve diğerleri
    (galliani, 05.03.2009 23:06)
  10. @3104382 zamanında bir başka başlıkta türkiye' nin, yüce davos fatihinin bu adam hakkında ki tutumlarını az da olsa dile getirmiştim. hakkında tutuklama emri çıkmıştır. türkiye ise bu karara itiraz edeceğini açıklamıştır. siz insan öldürmeyi iyi bilirsiniz diyen tayyip bey bir one minute de ömer el beşir' e yok mu? yoksa çıkarlarınız uğruna çocuk tecavüzlerine ses çıkarmayacak mısınız?

bu konu hakkında yasemin çongar' ın bugünkü yazısı için:

http://www.taraf.com.tr/...
    (kükürtsüzkibrit, 06.03.2009 11:53 ~ 11:54)
  11. http://www.ntvmsnbc.com/...
    (bağdaki analizde öne sürülen sebepler kabul edilir olsa da, ankara'nın tutumunu kabul ettirecek daha güçlü sebeplerin olması gerekir. )
    (mustafa, 07.03.2009 10:04 ~ 10:05)
  12. http://www.radikal.com.tr/...
    (nokia şarzı, 08.03.2009 11:18)
  13. insanoğlunun geldiği son noktadır kendisi. hala evrime inanmayanlar allah filan diyenler olursa kendilerinin önce ömer efendiye sonra da aynaya bakmaları darwine iman etmeleri için yeterlidir.
    (neden sebep, 07.11.2009 10:38)
  14. sadece ve sadece müslüman olduğu için bizi yöneten zihniyetin el üstünde tutup desteklediği yetmezmiş gibi bir de habire ülkemize davet ettiği soykırımcı ruh hastası varlık. iktidarı elinde bulunduran partinin nasıl da başka dinden olanlara ''katil'' diye hitap ederken kendi dininden olan bir soykırımcıya kucak açabildiğinin rezil bir örneğidir. malesef türkiye'nin dünya siyaseti üzerinde varolan bir gramlık ağırlığı da bu gibi tutumlarla yerle bir olmaktadır.
    (lamentable belaborment, 07.11.2009 11:00)
  15. 1989'daki darbenin ardından, 1993'te cuntanın kendisini feshetmesinden sonra devlet başkanlığına gelmiş, darfur'da binlerce insanın ölümünden sorumlu tutulan ve o yüce dünya adeleti tarafından suçlu ilan edilmiş kişi. el beşir'in nasıl bir mahluk olduğu belli ama şu dünya üzerindeki tiyatro beni yeterince güldürüyor. savaş suçu, insanlığa karşı suç vs... bak sen, neler neler biliyormuşsun. bu suçları çok iyi tanıdığımız birileri daha işliyor sanki, hem de tekrar tekrar, misliyle. burda bile gücünüz sudan'a yetince komik oluyor biraz. hadi el beşir üzerinden adaletçilik oynayalım.
    (deli eşref, 07.11.2009 11:05)
  16. müslüman olduğu için torpillidir bu ülkede.
    (cemertem, 07.11.2009 11:08)
  17. uğruna avrupa birliğine "onlar ne karışırmış. kim kime nota veriyormuş" denilecek sevgi kelebeği.

(bkz: @4153463)
    (sakallı kertenkele, 07.11.2009 11:14 ~ 11:14)
  18. ne kadar zavallı çağdaş aydınlarımız var ki fransa nın hutular ve tutsiler katliamını bilmez ama el beşir i avucunun içi gibi bilir.neden.neden olcak amerikanın aktör ve şarkıcılarının yarısı kampanya yaptı stop darfur dedi diye.gidin bi araştırın bakalım.

ha hepsini geçtik diyelim.bu adam uluslararası ceza mahkemesi tarafından yargılandı.bak bakalım hangi büyük devletler bizim gibi üye değil buna.üye değilse biz nasıl tutuklayalım.ayrıca bu toplantı için resmi davet gerekmiyor direk üyesi olduğu için geliyor devlet başkanları.

biraz araştırın be gencolar.
    (elkas mirza, 07.11.2009 12:04)
  19. köpeklerinin hala bıdı bıdı yaparak aklamaya çalıştıkları devlet başkanı. burada ömer el beşire laf dendiği zaman diğer bütün katliamların sorumlusu oluyorsunuz; ne güzel. yok şu yasa yok bu yasa falan diyerekten insan ölümlerinin sıradanlaşması da cabası. işte tam bu nokta insan olmanın sırasıdır. ömer efendi adından utan demenin zamanıdır. ama benim katilim senin katilin mantığı sanırsam ki hala ayakta; dimdik. dikkat edelim ki batmasın bir yerlerimize.
    (neden sebep, 07.11.2009 12:40 ~ 12:43)
  20. adam akşam beklenmesine rağmen kendisini taşıyan uçaktan çıkmamış, yani bildiğin gelmemiş.
    (wondrous, 08.11.2009 21:52)
  21. katil matil ama, yer yer, laik ve demokratik bir hukuk devletinin seçilmiş devlet başkanından daha tutarlı davranışları var.
    (tembel, 09.11.2009 11:07)
  22. (bkz: anıtkabir deki kapüşon)
    (azizim, 09.11.2009 11:11)
  23. yüce rte'nin en güzel tespitlerinden birini yapmasına vesile olmuştur kendileri. ne demiş yüce rte bir bakalım : "ben darfur’a da gittim. orada böyle bir soykırım tespitini biz yapamadık. afrika ülkeleri de buna katılmıyorlar."

sırf müslüman diye bir katili savunmak nasıl bir zihniyet, nasıl bir politika bir açıklayıver be sayın başbakanım.
    (kükürtsüzkibrit, 09.11.2009 16:27)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil