"muhammed" bu isimlerden biridir. insanız, sinirleniyoruz, kızıyoruz, bağırıp, çağırıyoruz. bazen küfürler ediyoruz. bazen bunları yaptığımız insanın adı "muhammed" olabiliyor. bu gerçekten dini hassasiyet gösteren insanları inciten bir durum oluyor. ancak, yine de bir peygamber ismi. güzel bir manası var. koyabiliriz. ne var ki, yukarda sıraladığımız muhtemel uygunsuzlukları bertaraf etmek için atalarımız "muhammed" dememiş, onun yerine "mehmet"i tercih etmişler saygılarından dolayı. elbette günümüzde bu geleneği sürdüren milyonlarca insan var. fakat, son yıllarda özellikle büşra, kübra, rüveyda gibi ağırlığı altında ezilebilecek isimlerle beraber post-modern toplumumuzun muhafazakar kesiminde çokça kullanılmaya başlandı bu "muhammed" ismi. buna pek lüzum olduğunu sanmıyorum. hoş olmayan durumlarla karşılaşabiliriz. eğer biraz saygı duyuyorsak hz.muhammed'e, o, bu dikkati göstermeye değer bir insandır. bu duruma, yine kendi dostları tarafından da dikkat edilmiştir. peygamberimizin en yakın dostları olan insanlar şüphesiz ona büyük saygı beslemekteydiler fakat onlar çocuklarına bizatihi "muhammed" ismini koymaktan çekiniyorlardı. elbette onlar da çocuklarını bu isimle şereflendirmeyi ummuşlardır. bununla beraber, çeşitli rivayetlerden öğrendiğimize göre abdullah ismi allah'ın daha çok sevdiği bir isimdir. bu hassasiyeti göstermek ya da göstermemek müslümanlığın ya da olmamanın bir göstergesi değildir. sadece hoş bir davranış, takdire şayan ince bir kavrayıştır. çocuklarına "muhammed" ismini koymak isteyenler yine koyabilirler tabii.
bazen çocuğun taşımakta zorlanacağı isimlerdir. onur ya da erdemböyle isimlerdir mesela. bazense çocuğun çektirdiği acı sebebiyle ona verilen arabesk isimler de mevcuttur, kader ya da çilem buna örnek olarak verilebilir. bu isimler çocuğun küçük omuzlarında taşıyamayacağı kadar ağırdır.
ben bu konuda en hassas ismin rahime olduğunu düşünüyorum.zira oral soyadıyla birleşince hiç de hoş olmuyor.hem de prestijli bir üniversitede yardımcı doçent olarak görev yapıyorsanız
cengiz diye bir çocuk hayal edildiğinde. zihinlerde 3 yaşında ama güçlü, kuvvetli, heybetli, ok atan, ata binmeyi bilen, cengaver bir çocuk imajı beliriyor nedense ya da bana öyle geliyor. eğer cengiz ismi ille de verilmek isteniyorsa 14 yaşa kadar beklenmeli ve yeni yaşıyla beraber çocuğun cengiz ismini haketmesi için bir kahramanlık yaparak (ejderha öldürmek, aslan kaplan avlamak vs.) bu ismi haketmesi gerekir.