ic-tepe

Erdem Sökmen'i stüdyoda bulduk29.05.2008
spacer
jellyjam, ünlü gitarist Erdem Sökmen ile itü sözlük extra için konuştu.

- Öncelikle bizi kabul ettiğin için teşekkür ederiz. Türkiyede stüdyo klasik gitar deyince akla ilk gelen isim Erdem Sökmen. Bu başarıyı neye borçlu ve korumak için neler yapıyor?

- Ben teşekkür ederim. Klasik müzik eğitimi ile başlamanın yararlı olduğunu düşünüyorum. Kompozisyon ve gitar bölümlerinde eğitimimi tamamladım ve bunun diğer müzik türlerinde de çok faydasını gördüm. Ve tabii ki çok çalışmak gerekli (ama bilinçli olarak yani ne çalışacağını bilerek, diğer müzik türlerini ve müzisyenleri de dinleyip analiz ederek çalışmak)

- Maziye dönecek olursak Erdem Sökmen müziğe nasıl başladı? Klasik gitar üzerine nasıl yoğunlaştı?
- İlk gitar derslerine Raffi Arslanyan ile başladım. Sanırım 13 yaşımdaydım. Sonra (şimdiki mimar sinan güzel sanatlar üniversitesinde) kompozisyon bölümüne devam ettim ve henüz gitar bölümü açılmamıştı. 1975 te Carlo Domeniconi?nin gelmesiyle bölüm açıldı ve ikinci gitar hocam Domenecini oldu. Bu arada kompozisyon da devam etti. Bu arada farklı müzik türlerinle de ilgilenmeye başladım.

- Etkilendiği, birikimine katkı sağlayan gitarist veya müzisyenler kimler oldu?
- O kadar çok ki; klasik müzikte J.S.Bachtan Strawinsky?e jazzda Baden Powelldan Pat Metheny?e kadar bir çok isimden etkilendim.

- Neler dinlemeyi sever? Gerek Türkiye gerekse yurtdışından sevdiği müzisyenler veya gruplar nelerdir?
- Az önce de belirttiğim gibi beni etkileyen bir çok müzisyen...

- Bugüne kadar bilnlerce albüüm kaydı ve performansta yer alan bir müzisyen olak "işte bu projede veya çalışmada tamamen kendi tarzımı yansıttım ve benim için yeri ayrıdır" diyebileceğin özel bir şey mevcut mu?
- Çoğu aklımda değil. Az da olsa bazen kendimi yansıttığımı düşündüğüm bölümler olmuştur mutlaka ama net bir şey söylemem mümkün değil.

- Genellikle amatöründen en profesyoneline kadar müzisyen camiasınınn muhabbet arasında sıkça sorduğu bir soru: "bir gitar albümü gelecek mi?"
- Bir solo albüm düşünüyorum. İlk olarak solo klasik gitar, daha sonra da grupla daha farklı; jazz, latin klasik gibi farklı birikimlerimin ortaya çıktığı bir albüm planlıyorum.

- Birlikte çalıştığın müzisyenlerde aradığın en önemli özellikler nelerdir?
- Birikimlerimiz ne kadar ortaksa o kadar iyi anlaşabiliyoruz ama mutlaka farklı renkler de oluyor ve olmalı da..

- Bir sponsorluk anlaşman var mı? Sahip olduğun temiz tuşeyi bir kenara ayırırsak soundunu neye borçlusun? Kısacası ekipmanın hakkında bilgi alabilir miyiz? Ben sadece grand concert godin'i biliyorum.
- Bu çok soruluyor bana. Aslında gitar ve ekipmanlarım çok özel değil, neredeyse hepsini tüneldeki mağazalardan aldım diyebilirim. Tabii ki bir tınının elde edilmesi yıllar alıyor, o zaman vasat bir enstrümanda bile istediğinize yakın sesler çıkartabiliyorsunuz. Godin gitarımı ve roland vg 88 schertler acc ampli mi daha çok sahnede grupla (Passiflora) veya eşlik gruplarında kullanıyorum. Stüdyoda ise her zaman mikrofon ve akustik gitarlarımı tercih ediyorum.

- Hakkında biraz bilgi edindikten sonra tavsiyelerine geçmek isterim. Öncelikle gitardan ziyade iyi bir müzisyen olmak isteyen arkadaşlara tavsiyelerin nelerdir?
- Bu hepimiz için önemli çünkü günümüzde internetin yaygınlaşması, gerek yurtiçi gerek yurtdışı birçok kişiyle iletişim kurmanın kolaylığı, yaygınlaşan metodlar ve eğitim cdleri sayesinde yetenekli her müzisyen adayı tekniğini bu yöntemler ile bilinçli bir şekilde geliştirebiliyor. Lakin doğru zamanda doğru şeyleri yapabilmek için tecrübeli müzisyenlere ihtiyaçları var. Tavsiyelerime gelince; öncelikle enstrumanda iyi bir tekniğe sahip olmalı (ben bu konuda klasik eğitimin çok yararını gördüm.) Ancak bence en önemlisi ise müziğin teorisini (armoni, kontrpuan form vs..) çok iyi öğrenmek gerek. Benim gördüğüm çok büyük bir eksiklik bu. Çok yetenekli gitaristler var, parmakları süper işliyor, kolaylıkları var ama maalesef müzikal yönden kendilerini geliştirmemişler. Zaten amaç müzik olmalı, iyi bir teknikle gitar çalmak sadece bir araç. Bir de yabancı dil mutlaka öğrenmeliler. Bu hem kaynakları takip etmek, hem de iletişim kurmak için şart.

- Hep müzikten bahsettik. Biraz da kişisel zevklerinden bahsedelim. Hobilerin nelerdir? Takip ettiğin konserler okuduğun kitaplar vs... Müzik dışında profesyonel bir uğraşın mevcut mu?
- Teknolojiye çok meraklıyım. özellikle elektronik yenilikleri takip etmeye çalışıyorum.

- Son olarak tekrar teşekkür etmek isterim. Eklemek istediğin bir şey var mı?
- Teşekkür ederim.

- Biz teşekkür ederiz.
ust
anasayfa
hakkinda
arşiv
aratara
ust
suan-baslik
zirvetör
itü sözlük müzesi
konsepte aykiri